Traditii si obiceiuri de Armindeni

0

In fiecare an in ziua de 1 Mai, credinciosii si oamenii de rand sarbatoresc Armindenul. In popor, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub denumirea de Ziua Pelinului sau Pomul lui Mai. Mai mult, Arminenul este consacrat belsugului si rodirii pamantului. In traditia milenara, aceasta sarbatoare este dedicata zeului vegetatiei, care vegheaza asupra animalelor, dar si a culturilor oamenilor. De asemenea, sarbatoarea de Armindeni reprezinta un prilej extrem de bun pentru a sarbatori prosperitatea gospodariilor celor harnici.

Conform traditiei, aceasta sarbatoare a fost celebrata de oameni inca de pe vremea Dacilor. Denumirea de Armindeni se mai foloseste si pentru pomul adus din padure in ajunul sarbatorii. Acesta se aseaza in mijlocul gospodariei dupa ce este curatat de ramuri, pana aproape de varf.

Cei dornici si plini de voie buna care doresc sa se bucure de puterea magica a Armindenului sadesc Pomul lui Mai in centrul curtii. Mai apoi, toti membrii familiei il impodobesc cu flori si spice. Acest pom va ramane in gospodarie pana la seceris. Dupa aceea, din lemnul acestuia se coace prima paine facuta din faina ale noii recolte de grau. Acest ritual se savarseste pentru pentru ca toata gospodaria sa fie aparata de duhurile rele.

Traditii si obiceiuri de Armindeni

In unele localitati din nordul Moldovei (Botosani), din tulpina acestui pom se pregateste lancea care mai apoi va deveni steagul de nunta. Mai mult, in gospodariile unde familiile care au fete pregatite pentru maritat, de aceasta sarbatoare se planteaza in fata portii puieti de mesteacan.

Tot in aceasta zi are loc si petrecerea campeneasca numita „Bautul Martisorului”, dar se culeg si plantele medicinale amare. In popor, in aceasta zi era celebrata si ziua Pelinului, planta despre care se spune ca ar avea puteri magice.

De Armindeni barbatii poarta un manunchi de pelin la palarie si nu lucreaza pe camp sau in gospodarie, lucru care se petrece si in randul femeilor. Oamenii tin aceasta traditie cu sfintenie pentru ca vinul obtinut anul trecut sa nu faca floare si sa se conserve bine.

De sarbatoarea Pelinului, aceasta planta se pune pe masa, alaturi de tacam, intre asternut si haine pentru a indeparta spritele rele din toata gospodaria.

Se obisnuieste ca pelinul cules in aceasta zi sa se pune in bautura care va urma sa fie servita de amatorii de licori. Se crede ca pelinul ii va lecui de excese.

Conform credintei populare, ziua de Armindeni este perfecta pentru a semana pepenii, castravetii si fasolea. Pentru ca via sa fie aparata de grindina si insectele daunatoare, via nu trebuie muncita in aceasta zi.

Distribuie