Inaltarea Sfintei Cruci

0

Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant.

Tot astazi se sarbatoreste amintirea a doua evenimente extrem de importante din istoria Sfintei Cruci:

In primul rand, Aflarea Crucii pe care Mantuitorul nostru Iisus Hristos a fost rastignit si inaltarea acesteia in fata poporului de catre episcopul Macarie, la 14 septembrie 335.

De asemenea, Aducerea Sfintei Cruci de la paganii persi din anul 629, pe vremea imparatului bizantin Heraclius. Acesta a pus-o la mare loc de cinste in biserica Sfantului Mormant al Sfintei Cruci din Ierusalim.

Gasirea Sfintei Cruci s-a produs in urma poruncii Sfintei imparatese elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita eforturile facute de Elena, la Golgoga au fost gasite trei cruci.

Iar pentru a descoperi care a fost crucea pe care Mantuitorul a fost rastigniti, Macarie le spune sa puna o femeie moarta pe fiecare cruce in parte. Odata ce a atins Sfanta Cruce, femeia invie, fapt care ii face pe cei prezinti sa se bucure ca au gasit crucea pe care Hristos a fost rastignit.

Dupa savarsirea acestei minuni, Patriarhul din Ierusalim porunceste ca Sfanta Cruce sa fie inaltata la loc inalt, de unde sa poata fi vazuta de intreg poporul.

Pe cand imparatul persan Hosroe a reusit sa cucereasca Ierusalimul, a luat cu el si Sfanta Cruce in Persia, unde va ramane 14 ani pana cand Hosroe este invins de Heraclie, care duce Crucea Mantuitorului la Ierusalim.

Aceasta sarbatoare extrem de important se serbeaza cu post, aducand aminte tuturor credinciosilor de patimile si moartea Mielului lui Dumnezeu.

Poti vedea aici toate datinile, obiceiurile, traditiile dar si superstitiile de Inaltarea Sfintei Cruci.

 

Distribuie