Sfânta Muceniță Iuliana și Sfântul Mucenic Temistocle

0

Sfintei Iuliana, fiică a unor părinți înstăriți, a refuzat căsătoria cu senatorul pagan Eleusie, păstrându-și credința creștină nealterată. Această alegere a adus-o în fața chinurilor cumplite, dar prin credința sa nezdruncinată, a ieșit nevătămată din încercările de foc și tortură, martirizându-se la frageda vârstă de 18 ani.

În chip minunat, Sfânta Iuliana a legat și pedepsit diavolul care se prefăcuse în înger de lumină, întărind astfel credința creștină. Ea este acum ocrotitoarea mamelor la naștere și ajutor în boală, fiind zugrăvită în icoane ca biruitoare asupra întunericului.

Sfântul Mucenic Temistocle, de asemenea, a mărturisit cu tărie credința creștină în fața prigoanei, suferind mucenicia pentru Hristos. El este pomenit ca un exemplu de jertfelnicie și credință neclintită.

Când se sărbătorește Sfânta Muceniță Iuliana și Sfântul Mucenic Temistocle

Întru adâncimea timpului, în zilele de odinioară, a trăit o fecioară cu numele de Iuliana și un sfânt pe nume Temistocle pe care Biserica îi cinstește și îi prăznuiește în ziua de 21 decembrie.

Semnificația numelui Iuliana
Semnificația numelui Iuliana

Semnificația numelui Iuliana și cine sărbătorește

În această zi de 21 decembrie, se împletesc semnificațiile spirituale și istorice ale numelui Iuliana, un nume ce transcende timpurile și culturile, simbolizând lumina și tineretea.

În adâncul tradiției creștine și al semnificațiilor sale ancestrale, numele Iuliana se deschide ca o fereastră spre cer, purtând în sine o istorie bogată și o încărcătură spirituală deosebită. Originea acestui nume, învăluită în misterul timpului, se leagă de radacinile latine și grecești, fiecare filă de istorie adăugând o nuanță de înțeles și profunditate.

Iuliana, o variație a numelui Iulia, își trage esența din latinescul „Iūlius”, ce evocă imaginea tinereții și a vitalității. Pe de altă parte, legătura sa cu Jupiter, zeul suprem al panteonului roman, ilustrat prin numele latinesc și proto-indo-european „*djew > iou-pater > Juppĭtĕr”, conferă numelui o aură de divinitate și o legătură cu „lumina cerului”. Acest aspect se reflectă în semnificația „Iulia”, „Iuliana” ca fiind strălucitoare și purtătoare de lumină.

Gens Julia, o familie nobilă din Roma antică, a adus acest nume în prim-planul istoriei, conferindu-i o prezență marcantă și o demnitate aparte. Luna Iulie, redenumită în onoarea marelui Gaius Iulius Caesar, poartă în sine aceeași noblețe și strălucire.

Varietatea derivatelor numelui Iuliana în diferite culturi reflectă universalitatea și adaptabilitatea sa. Fie că este vorba de Julie, Giulietta, Julieta sau Iuliana, fiecare formă poartă în sine un ecou al originalului, adaptat la specificul fiecărei limbi și culturi. Aceasta demonstrează modul în care un nume poate traversa granițele și epocile, menținându-și esența și frumusețea.

Canon de Rugăciune pentru Sfânta Iuliana

Troparul Sfintei Muceniţe Iuliana din Nicomidia, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Iuliana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vezi întregul canon de rugăciune aici: Canon de Rugăciune pentru Sfânta Iuliana

Cântări liturgice pentru Sfânta Muceniță Iuliana

Tropar (glasul al 4-lea):

Mielușeaua Ta, Iisuse, Iuliana striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc cu Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condac (glasul 1):

Preafrumoasă fecioară ai fost, o, înțeleaptă Iuliana; și cum sufletul tău a fost rănit de dragostea Făcătorului tău, așa și trupul ți-a fost străpuns cu minunate răni mucenicești, ce te-au împodobit ca pe o mireasă a Lui Hristos și muceniță a lui; iar acum, precum te odihnești în cămara cerească de nuntă, roagă-te pentru noi toți.

Condac (glasul al 3-lea):

Cu frumusețile fecioriei împodobindu-te, fecioară, și cu cununa muceniciei acum încununându-te, Iuliana, dăruiești tămăduiri celor ce sunt în nevoi și boli și izbăvire celor ce se apropie de racla ta, din care Hristos izvorăște dumnezeiesc dar și viața veșnică.

Sfânta Muceniță Iuliana

Viața Sfintei Mucenițe Iuliana din Nicomidia

Sfânta Mucenița Iuliana și Sf. Mucenic Temistocle sunt prăznuiti de Biserica Ortodoxa în fiecare an pe 21 decembrie.

Iuliana s-a născut în Nicomidia, din părinți înstăriți și a trăit pe vremea împăratului Maximian. Parinții acesteia au logodit-o cu Eleusie, un senator elin. Logodnicul sfintei voia să facă nunta cu Iuliana, însă sfânta refuza spunandu-i că va refuza să se marite cu acesta până când nu va ajunge prefect al cetății.

După ce Eulisie va reuși acest lucru, Iuliana îl refuza din nou spunându-i că nu are să se marite cu el decât dacă va refuza să se închine idolilor și să le aduca jertfa și să recunoască faptul că Hristos este unicul Dumnezeu.

Eulisie îi va spune toate acestea tatălui său. Iar acesta din urmă, deoarece nu reuși să o convingă să renunțe la credința în Mantuitor, o va da pe mâna prefectului, logodnicul acesteia pentru a o cerceta după legile romane. Eulisie ordonă ca aceasta să fie dezbrăcată și să fie chinuită și întemnițata. În prima noapte în temnița, pe când se ruga Sfânta Iuliana, diavolul se apropie de ea, în chip de înger, îndemnand-o să se închine idolilor pentru a scăpa cu viață. Iuliana nici nu dori să audă de acest lucru, alugându-l, făcând să marturisească fără voia acestuia cine era el de fapt.

Iuliana este adusă din nou în fața prefectului, însă refuză să se inchine idolilor, credința și dragostea ei pentru Mântuitor rămânând neclintită. Datorita acestui lucru Iuliana este aruncată într-un cuptor încins, care prin minune dumnezeiască, se răci instantaneu.

Martori la această minune, cinci sute de bărbați alături de o sută și trezeci de femei începura să creadă în Hristos iar pentru acest lucru au fost tăiați cu sabia. Mucenița va fi supusă iarăși la noi chinuri. Va primi cununa muceniciei după ce este tăiată cu sabia.

Moaștele Sfintei Mucenițe Iuliana

Sfânta Muceniță Iuliana, o femeie de o credință neclintită, care și-a găsit sfârșitul prin martiriu. În urma sacrificiului său suprem, trupul său neînsuflețit a fost îngrijit cu sfințenie de Sofia, o femeie nobilă din Roma, care a păstrat cu evlavie rămășițele acestei mărturisitoare a credinței.

În semn de omagiu și recunoștință, o biserică a fost ridicată în onoarea Sfintei Iuliana în localitatea Cumae, aproape de Como, în Italia. Aici, în acest sanctuar, au fost depuse moaștele Sfintei, transformând locul într-un centru de pelerinaj, unde credincioșii din toate colțurile lumii vin să se roage și să caute mângâiere.

Sfântul Mucenic Temistocle
Sfântul Mucenic Temistocle

Viața Sfântului Mucenic Temistocle

Sfântul Mucenic Temistocle s-a născut în Mira Lichiei și a viețuit pe vremea împăratului Deciu și era pastor la oi. Ighemonul Asclipie începu să prigonească creștinii, căutându-l pe Sfântul Discorid, care fugi în munți. Cei care îl căutau pe sfânt au dat de Temistocle, care păștea oile, și îl intreaba de Dioscorid.

Temistocle, care îl ajutase pe sfânt și îl ascunsese le spuse acestora ca nu știe unde se află sfântul, sacrificându-se, spunându-le acelor păgani că este creștin. Pentru acest lucru este adus înaintea ighemonului, unde l-a propovăduit pe Hristos. Fiind supus la foarte multe chinuri și torturi, va primi cununa muceniciei si își va da sufletul în mâinile Domnului.

Cântare pentru Sfântul Temistocle

Troparul, glas 3:
Mucenicul Tău, Doamne, Temistocle, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Distribuie