Sfantul Ciprian

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ciprian in fiecare an pe 2 octombrie.

Ciprian s-a nascut aproximativ in anul 210 in provincia Cartagena. Acesta se trage dintr-o familie nobila dar pagana, primind la nastere numele de Caecilius Ciprianus, cunoscut si sub numele de Thascius. Despre anii tineretii sale nu se cunosc foarte multe detalii, nici despre educatia pe care a primit-o insa luand in calcul reputatia de care se bucura pe cand avea 35 de ani cand s-a convertit la crestinism, putem afirma ca acesta a cunoscut o cultura vasta si profunda.

Odata cu convertirea la crestinism din anul 245, Ciprian si-a schimbat diametral conceptiile despre viata si despre el insusi. Darul pe care acesta l-a primit de la bunul Dumnezeu a fost: castitatea si dragostea. In anul 247 acesta este hironit preot, odata cu incetarea din viata a Episcopului Donatus. Doi ani mai tarziu Ciprian devine Episcop al Cartaginei, ocupandu-se de disciplina in Biserica si oferind mare importanta ascultarii.

In timpul persecutiei imparatului Deciu, pe la anul 250 a scazut considerabil numarul crestinilor din Africa. Pentru a nu tulbura apele in cadrul Bisericii, Ciprian decide sa se retraga intr-un loc ascuns, iar dupa 15 luni de absenta acesta s-a confruntat cu multe dificultati, insa datorita credintei lui in bunul Dumnezeu reuseste sa introduca penitenta ca regula generala pentru reintegrarea paganilor la crestinism. Cei care erau scutiti de aceasta lege erau doar cei bolnavi, pe patul de moarte. In perioada 252-254 cand s-au intensificat din nou persecutiile Ciprian s-a implicat enorm de mult savarsind nenumarate acte de milostenie si intrajutorare crestina.

Este exilat la Curubis in luna august a anului 256, moment in care izbucneste si persecutia crestinilor comandata de catre Valerian. In 257 Galeriu Maximus il cheama inapoi din exil care dorea il convinga sa se converteasca la pagani. Dupa o serie de incercari nereusite este condamnat la moarte si executat cu sabia la Ager Sexti, langa Cartagina pe 14 septembrie 258.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie