Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi in fiecare an pe 22 septembrie.

Teodosie s-a nascut in prima jumatate a secolului al 17-lea, in Moldova, langa Manastirea Brazi. Se trage din neam de razesi, de la Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Inca de mic parintii sai il duc la slujbele care aveau loc in Manastire. Iar pe cand implineste 18 ani, Teodosie devine membru al bisericii, primind metania de calugar la Manastirea Bogdana din judetul Bacau de astazi.

In scrierile bisericesti Teodosie este prezentat ca un monah evlavios, cu o inteligenta desavarsita, stiind Sfanta Scriptura dar si o parte a Scrierilor Sfintilor Parinti. Este hironit drept Episcop in 1669 la Radauti, loc pe care il vizita deseori cand mergea la mormantul lui Stefan de la Manastirea Putna.

Incepand cu anul 1771 este trimis sa propovaduiasca cuvantul Domnului la Episcopia Romanului, unde va activa pana in anul 1674, an in care a devenit Mitropolit al Moldovei ca rasplata pentru activitatea pastorala pe care a intreprins-o dar si pentru inalta sa spiritualitate. Acesta ia locul lui Dosoftei, ca urmare a plecarii acestuia in Polonia.

In Cronica Moldovei, scrisa de cronicarul Ion Neculce se spune ca pe vremea aceea domn al Moldovei era Dumitrascu Cantacuzino, una dintre figurile decazute ale istoriei noastre. Acesta se face vinovat pentru aducerea tatarilor in Moldova pentru a domni cat mai mult timp, platind bir atat din banii manastirilor cat si din impozitele mari luate moldovenilor.

Teodosie se duce la domnitor spunandu-i: „Ce sunt acestea Maria Ta, au semeni lui Antihrist?”, iar domnitorul se manie si decide sa il scoata din scaun cu necinste, dupa cele relatate de cronicarul Ion Neculte. Mai apoi, Teodosie este inchis la Manastirea Sfantul Sava din Iasi. Dosoftei, cand s-a intors din Polonia il scoate din inchisoare pe Teodosie, care avea sa se retraga la Manastirea Brazi, loc de care era legat sufleteste.

Acesta ridica in acest loc o biserica de toata frumusetea cu hramul Sfantului Gheorghe, introducand reguli care constau in slujbe monahale atat ziua cat si noaptea. De asemenea, sfantul a avut grija si de Manastirea Bogdana, facandu-l astfel pe logofatul Solomon Barladeanul sa ridice o noua manastire.

Ion Neculce descrie acea perioada ca fiind una tulbure datorita jafurilor pe care tatarii le faceau. In 1694 un grup de tatari patrund in Manastirea Brazi, unde il vor chinui groaznic pe Mitropolit. Iar datorita refuzului sau, paganii ii taie capul cinstitului Teodosie.

Teodosie este inmormantat cu mare cinste de credinciosii din satele vecine in Biserica Sfantul Gheorghe. Din pricina cutremurelor dese din zona Vrancei, biserica ridicata odata de Mitropolit a ajuns sa fie doar ruine.

Astfel, Ieroschimonahul Dimitrie si staret al Manastirii Brazi dezgroapa la 1842 moastele lui Teodosie si le duce in Pestera de jos, unde aveau sa fie reinhumate.

Episcopul Teodosie de la Brazi a devenit sfant pe 5 octombrie 2003, in timp ce praznuirea sa se face in fiecare zi pe 22 septembrie.

Distribuie