Sfantul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

0

Sfantul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este praznuit in fiecare an de Biserica Ortodoxa pe 2 iunie.

Acest sfant mucenic a trait in cel de-al XIV-lea secol dupa Hristos in orasul Trebizond. De meserie era comerciant insa se remarca datorita credintei sale pentru Dumnezeu si cele sfinte, fiind evlavios din fire si ferm in convingerea sa ortodoxa. De asemenea, era mereu binevoitor si generos cu cei mai putin norocosi.

Odata, fiind pe o corabie pentru a se ocupa de comert, capitanul vasului, un pagan, intra in conflict cu Sfantul Ioan dupa ce afla ca acesta din urma este de credinta crestina. Neplacandu-i ceea ce auzise de la sfant, capitanul decisese sa se razbune pe Ioan si sa ii creeze probleme dupa ce vor ajunge in Cetatea Alba. Iar in perioada in care vasul a ramas in portul Cetatii Albe, capitanul vasului mersese la conducatorul orasului, un alt inchinator la idoli, spunandu-i faptul ca pe corabia sa se gaseste si un om de credinta crestina care totusi doreste sa aduca jertfa idolilor. Astfel, la auzul minciunilor comandantului vasului, conducatorul orasului il cheama pe Ioan sa se alature lor si sa se inchine la idoli, lasand in urma credinta sa.

Auzind intentiile conducatorului orasului, Ioan se roaga in taina la Dumnezeu, cerandu-i ajutor, iar bunul Dumnezeu ii raspunse: „Iar cand va vor duce ca sa va predea, nu va ingrijiti dinainte ce veti vorbi, ci sa vorbiti ceea ce se va da voua in ceasul acela. Caci nu voi sunteti cei care veti vorbi, ci Duhul Sfant” (Marcu 13:11). Astfel, Dumnezeu ii da lui Ioan curajul de care avea nevoie dar si intelepciunea necesara pentru a le face fata paganilor, marturisind totodata credinta cea dreapta. Datorita acestor lucruri, Ioan este supus la multe torturi crunte, trupul sau ajungand sa fie sfasiat. Sfantul ii multumi lui Dumnezeu pentru ca l-a considerat indeajuns de vrednic sa isi verse sangele in numele Domnului, fiind totodata si curatat de pagate.

Mai apoi, inchinatorii la idoli il intemniteaza unde il vor lega in lanturi. A doua zi dimineata, conducatorul orasului ordona ca Ioan sa fie adus in fata lui. Iar Ioan, cu fata bucuroasa si luminoasa apare inaintea lui. Refuza cu indarjire si convingere sa renunte la credinta cea dreapta si sa se lepede de toate cele sfinte, spunandu-i conducatorului ca el este unealta a necuratului. Pentru aceasta remarca mucenicul este batut bestial cu bate.

Iar oamenii prezenti la acest „spectacol” incepura sa il huiduie pe guvernator pentru faptul ca alesese sa tortureze un om care nu se putea apara. Astfel, guvernatorul ordona ca bataia sa se opreasca, ordonand in schimb ca Sfantul nostru sa fie legat de coada unui cal, urmand a fi tarat pe strazile orasului in timp ce paganii il batjocoreau si il loveau cu pietre. Intr-un final, un pagan lua o sabie si taie capul martirului.

Atat trupul cat si capul sfantului au ramas acolo pana de cu seara, niciun crestin neindraznind sa le ridice. In cursul noptii deasupra trupului aparu un stalp de lumina si o multime de lumini aprinse. Iar trei oameni cu lumini in maini erau acolo si cantau psalmi, inmiresmand trupul Sfantului. Iar unul dintre iudei, crezand ca aceia sunt crestini care venisera dupa trupul Sfantului Ioan, lua un arc si incerca sa traga in ei. Insa puterea Creatorului il opri si il transforma in stana de piatra.

Iar dimineata, primul lucru pe care il vazura paganii fu arcasul impietrit. Abia dupa ce marturisi tot ceea ce se intampla din voia lui Dumnezeu, a fost transformat la loc. Iar cand acest lucru ajunsese la urechile guvernatorului, a lasat ca trupul mucenicului sa fie ingropat in biserica din oras. Toate aceste fapte s-au intamplat in preajma anulir 1330 si 1340.

Capitanul care l-a trimis in fata conducatorului orasului a ajuns sa se caiasca pentru faptele sale, hotarand in mare taina sa fure moastele si sa le duca la el in tara. Insa Sfantul Mucenic Ioan i se arata in vis preotului bisericii, instiintandu-l pe acesta de intentia capitanului. Iar la 70 de ani distanta, moastele Sfantului Ioan cel Nou au fost duse la Suceava, unde au fost asezate in biserica catedralei.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie