Botezul se face doar prin întreita afundare! Recurgerea la stropire nu are legătură cu rânduiala bisericii

0

Un subiect controversat al ultimei perioade îndeamnă parcă la a sminti și dărâma din temelii o  bisericească întemeiată odată cu Botezul Domnului. Acesta are legătură cu una dintre tainele de căpătâi ale ortodoxiei: botezul.

Mai exact, o cerere des întâlnită de multe ori din partea părinților către preoții slujitori care oficiază slujba Sfântului Botez este ca micuții să nu fi afundați complet în apă ci doar parțial sau chiar stropiți. Acest lucru vine cu siguranță din neînțelegerea profunzimii unirii pruncului cu Hristos și Biserica.

De unde vine terminologia „botez”?

Cuvântul „botez” provine din grecescul „baptiz” care înseamnă afundare. Iată, dincolo de orice analiză detaliată simpla traducere a cuvântului indică exact amplitudinea lui. Biserica Ortodoxă a fost dintotdeauna fermă în a scoate în evidență importanța săvârșirii Tainei Botezului prin afundare. Cu toate acestea, în prezent există numeroase cerințe imperioase în acest sens cel mai adesea venite din partea părinților copiilor. Unii dintre preoți realizează astfel Botezul.

Este valabil Botezul prin stropire?

Cu siguranță slujba care încununează Taina Botezului pruncului nou intrat în Casa Domnului, în biserică este de o însemnătate de necuprins, iar rugăciunile rostite de preotul slujitor în momentele respective au trecere la Dumnezeu. Astfel, apa este sfințită, iar pruncul devine creștin și vrednic de a primi cinstita împărtășanie. În mod cert este valabil botezul prin stropire însă este indicat ca acesta să fie totuși săvârșit prin întreita afundare, așa cum Mântuitorul a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.Botezarea prin stropire conform dogmei bisericești este aplicată doar clinicilor sau a bolnavilor care nu se pot ridica de pe patul suferinței însă își doresc să fie botezați întru Hristos.

Botezul poate fi realizat acasă?

În trecut, inclusiv înainte de ’90 în multe zone ale țării, preoți săvârșeau botezul pruncilor inclusiv acasă. Acestea sunt de asemenea valabile, prin cufundarea în apa sfințită peste care au fost rostite rugăciunile din cadrul slujbei de botez, pruncul a intrat în comunitatea bisericii.

Distribuie