CALENDAR FEBRUARIE 2024

0

 CALENDAR FEBRUARIE 2024

Luna Februarie mai este cunoscuta si ca Faurar. Aceasta luna are 29 de zile; ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore.
Faurar
1 J Inainte-praznuirea Intampinarii Domnului; Sf. Mc. Trifon, Sf. Mc. Perpetua si Felicitas
2 V (†) Intampinarea Domnului(Dezlegare la peste)
3 S Sfantul si Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu; Sf. Proorocita Ana
4 D Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfintit Mc. Avramie

Duminica a 15-a dupa Rusalii; Ap. 2 Corinteni 4, 6-15; Ev. Matei 22, 35-46(Cea mai mare porunca din lege); glas 2, voscr. 2

5 L Sf. Mucenite Agata si Teodula
6 M Sf. Ier. Vucol, Episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare si Ioan din Gaza
7 M Sf. Partenie, Episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada
8 J Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Prooroc Zaharia
9 V Odovania praznicului Intampinarii DomnuluiSf. Mc. Nichifor
10 S †) Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie; Sf. Mucenita Valentina
11 D Sf. Sfintit Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei; Sf. Teodora, imparateasa

Duminica a 16-a dupa Rusalii; Ap. 2 Corinteni 6, 1-10; Ev. Matei 25, 14-30(Pilda talantilor); glas 3, voscr. 3

12 L Sf. Ier. Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea
13 M Sf. Cuv. Martinian; Sf. Apostoli Acvila si sotia sa, Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei
14 M Sf. Cuv. Auxentie, Maron si Avraam

[adinserter block=”4″]

15 J Sf. Apostol Onisim; Sf. Mucenic Maior
16 V Sf. Sfintiti Mc. Pamfil preotul si Valent diaconul; Sf. Ier. Flavian, Arhiep. Constantinopolului (Harți)
17 S Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. imparati Marcian si Pulheria
18 D Sf. Ier. Leon cel Mare, Episcopul Romei(Harți)

Duminica a 17-a dupa Rusalii (a Cananeencei); Ap. 2 Corinteni 6, 16-18; Ev. Matei 15, 21-28; glas 4, voscr. 4

19 L Sf. Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa Apfia
20 M Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei; Sf. Cuv. Visarion
21 M Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, Episcopul Antiohiei 
22 J Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici din Constantinopol
23 V Sf. Sfintit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei; Sf. Gorgonia
24 S †) Intaia si a doua aflare a Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul
25 D Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Duminica a 33-a dupa Rusalii (a Vamesului si a Fariseului); Ap. 2 Timotei 3, 10-15; Ev. Luca 18, 10-14; glas 5, voscr. 5(Inceputul Triodului)

26 L Sf. Ier. Porfirie, episcopul Gazei; Sf. Mucenita Fotini Samarineanca
27 M Sf. Cuviosi Marturisitori Procopie si Talaleu
28

29

M

J

 Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul(Harti)

†) Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea

Luna Februarie mai este cunoscuta si ca Faurar
Februarie – a doua lună a anului în calendarul gregorian

Februarie, cunoscută ca a doua lună a anului în calendarul gregorian, se remarcă prin particularitatea sa de a avea 28 de zile, cu excepția anilor bisecți, când numărul acestora crește la 29. Originea numelui lunii februarie provine din termenul latin „februarius”. Această denumire a fost aleasă în onoarea lui Februus, un zeu important în mitologia romană, asociat cu purificarea și învierea.

Februus, în credințele romane, era văzut ca protectorul și conducătorul proceselor de purificare. Luna februarie, prin urmare, era considerată un timp de curățire și reînnoire, un aspect care se reflectă în unele din tradițiile și festivalurile care erau sărbătorite în această perioadă în Roma antică. Unul dintre aceste festivaluri era Februa (sau Lupercalia), un festival al purificării și fertilității, care avea loc în mijlocul lunii.

Astfel, februarie nu este doar o simplă tranziție calendaristică, ci o lună încărcată de semnificații culturale, istorice și meteorologice. Diversitatea sărbătorilor și evenimentelor din această lună reflectă bogăția tradițiilor și obiceiurilor umane, iar particularitățile sale calendaristice evidențiază complexitatea și ingeniozitatea sistemelor de măsurare a timpului dezvoltate de-a lungul istoriei.

Intampinarea-Domnului

Februarie în calendarul creștin ortodox

Februarie, în calendarul creștin ortodox, cuprinde mai multe sărbători și evenimente religioase semnificative. Acestea reflectă bogăția tradiției spirituale și importanța perioadei liturgice în această denominație. Iată câteva dintre cele mai importante sărbători și evenimente religioase creștin ortodoxe care au loc în luna februarie:

  1. Întâmpinarea Domnului (2 februarie): Aceasta este o sărbătoare importantă care marchează momentul în care Iisus Hristos a fost adus în templu de către Fecioara Maria și Iosif, la 40 de zile după nașterea Sa. Este un moment de sărbătoare și reflecție asupra umanității lui Hristos și a misiunii Sale pe pământ.
  2. Sfântul Haralambie (10 februarie): Sfântul Haralambie este cunoscut ca protector împotriva ciumei și a altor boli contagioase. Această zi este marcată printr-o serie de servicii religioase și tradiții populare care celebrează viața și minunile acestui sfânt.
  3. Sfântul Valentin (14 februarie): Deși în cultura occidentală Sfântul Valentin este asociat cu Ziua Îndrăgostiților, în tradiția ortodoxă, acesta este venerat ca un martir creștin, iar ziua lui este marcată printr-o serioasă reflectare asupra credinței și sacrificiului.
  4. Sfântul Teodor Tiron (17 februarie): Această sărbătoare comemorează pe Sfântul Teodor Tiron, un soldat martirizat pentru credința sa creștină. Ziua lui este celebrată printr-o serie de slujbe religioase și adesea prin obiceiuri populare.
  5. Începutul Triodului (data variază): Triodul, o perioadă importantă înaintea Postului Mare, începe de obicei în luna februarie. Aceasta marchează o perioadă de intensificare a rugăciunii și a pregătirii spirituale pentru Postul Mare și pentru Paștele ortodox.
  6. Sfântul Fotie cel Mare (6 februarie): Sfântul Fotie este venerat pentru contribuțiile sale la teologia și cultura creștină ortodoxă. Ziua lui este sărbătorită cu respect și recunoaștere a importanței sale în istoria Bisericii.

Aceste sărbători și evenimente din calendarul creștin ortodox reflectă diversitatea și profunzimea spirituală a acestei tradiții, oferind momente de reflecție, rugăciune și comemorare a figurilor importante din istoria creștinismului.

Distribuie