Cu ce gânduri trebuie să pregătim pomenirea morților

0

De multe ori, când începem să pregătim cele necesare pentru pomenirea morților, suntem furați de grijile și problemele cotidiene. Suntem agitați, suntem pe fugă, pare că timpul se dilată și deodată suntem cuprinși de o panică în care credem că nu le putem face pe toate. 

Pomana este un moment de celebrare

Dar pomenirea morților este un moment în care trebuie să ne gândim la a celebra viața celui dus la viață de la viață veșnică, de a-i oferi alinare sufletului prin bucatele pe care decidem să le dăm celor nevoiași și nu este despre a bifa o obligație de serviciu.

Înainte de a începe să pregătim mâncarea pe care o vom duce la biserică pentru sfințire, să începem cu o rugăciune către Dumnezeu pentru a binecuvânta bucatele pe care urmează să le pregătim, să binecuvânteze sufletul celui pe care îl pomenim, să binecuvânteze oamenii care vor primi. Să continuam toate acțiunile noastre cu gândul la cei care s-au dus, cu bucuria pe care ne-a adus-o în timpul vieților pe acest pământ, cu recunoștință pentru tot ce au făcut pentru noi, cu încrederea că sunt într-o lume mai bună în care Dumnezeu le este alături.

Pregătirea pomenii ne aduce mai aproape de cei dragi

 

Dacă gândurile noastre sunt îndreptate către cel pe care îl pomenim în timpul pregătirilor, sufletul nostru se va simți mai aproape de el, mintea noastră își va aminti momente pe care le-am trăit împreună. Fiind cu gândul conectați la cei pe care îi pomenim, vom simți mai multă bucurie, încredere și toată agitația, pe care altădată o avem în asemenea momente, va dispărea.

 

Pomenirea morților este un moment în care ne arătăm recunoștința pentru cel adormit, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru viața pe care am petrecut-o alături de cel trecut la viață veșnică și ne rugăm pentru o viață în pace, liniște și plină de lumină pentru cel pe care pomenit.

Sursa foto: Fabricat în România

Distribuie