In fiecare an, pe 1 Ianuarie se obisnuieste ca fetele nemaritate sa impleteasca crengute de mar pe care atarna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel. Mai apoi, fetele ascund crengutele pe afara. Iar conform traditiei populare, daca a doua zi impletiturile vor fi acoperite cu bruma se vor casatori cu un om bogat. In cazul in care impletiturile nu erau acoperite cu bruma acestea se vor casatori cu un barbat sarac.
Tot in ziua Sfantului Vasile cel Mare femeile nemaritate merg in grajd sau in cocina, lovesc vacile sau porcii cu piciorul spunand „anul acesta” sau „anul viitor”. Iar daca animalul guita la prima strigare fata se va casatori in urmatoarele luni. Iar daca animalul se misca la una dintre strimari, fata tanara se va marita peste un an sau doi.
In ziua de Sfantul Vasile cel Mare, prima persoana care trebuie sa intre in casa trebuie sa fie neaparat barbat. In caz contrar, anul va fi sarac.
De asemenea, se spune ca in aceasta zi este bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri si sa dai de pomana oamenilor saraci pentru a avea noroc intregul an. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care iti tiuie urechea stanga.
Sfantul Vasile – Tradiții, Datini și obiceiuri
Tot in aceasta zi, persoanele care se spala pe fata iar mai apoi se sterg cu un prosop in care este pus un ban de aur sau de argint, vor fi curate si sanatoate tot anul.
Mai mult, daca in aceasta zi o persoana doarme mai mult decat in mod normal, aceasta va fi lenesa intreg anul.
Numele de Vasile este extrem de raspandit in intreaga lume crestina si provine din limba greaca, tragandu-se din termenul basileios, cuvant stgrans legat de basileos si inseamna „rege” , „imparat” sau „bazileu”.
Pentru a afla mai multe despre viata Sfantului Vasile cel Mare, va invitam sa cititi articolul despre Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.