Traditii de Craciun

1

Sarbatoarea Craciunului marcheaza nasterea Mantuitorului si este sarbatorita de catre crestinii din intreaga lume in fiecare an pe 25 decembrie. Aceasta zi este extrem de importanta deoarece atunci s-a petrecut nasterea trupeasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si prima sarbatoare crestina a Mantuitorului in ciuda faptului ca nu este la fel de veche precum Pastile sau Rusaliile.

In Ajunul Craciunului in biserica se citesc Ceasurile Imparatesti si se savarseste Vesperoliturghia Sf. Vasile cel Mare (Liturghia de seara). La toate aceste slujbe sunt citite profetii din Vechiul Testament despre Nasterea Domnului.

Un vechi obicei romanesc care se tine de Craciun in zonele rurale din tara este ca in Ajunul Craciunului gospodarii se trezesc dis-de-dimineata sa faca foc in soba iar cu o ramurica a unui pom din gradina sa jaruiasca jarul in timp ce stau la gura sobei si spun: „Buna dimineata lui Ajun! /C-a venit intr-un ceas bun /Sa ne-aduca:porcii grasi si unturosi /Si oamenii sanatosi; /Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua” iar in final spuneau „La anul si la multi ani!”.

Traditii de Craciun

Colindele de stea reprezinta o parte extrem de importanta legata de traditiile Craciunului romanesc. In prima zi a Craciunului, foarte multi colindatori se perinda pe strazile si ulitele acoperite de zapada ale satelor si ale oraselor cu o stea din carton si hartie in mana. Pe stea sunt pictate scene biblice.

Conform traditiei romanesti, colindatorii trebuie sa mearga din casa in casa si sa colinde gazdele pe toata perioada Craciunului. Liderul grupului de colindatori trebuie sa stea cu o cruce de lemn in mana, acoperita de staniol si decorata cu clopotei si panglici colorate.

Chiar daca in Europa originea precrestina a bradului de Craciun nu mai este contestata, parerile sunt totusi impartite: unii considera bradul ca fiind o reprezentare a „arborelui lumii”, pe cand altii spun ca acesta este o referire directa la arborele Paradisului, impodobit cu mere de o culoare rosu aprins, amintind astfel de pacatele pe care primii oameni le-au comis inainte de alungarea din rai.

In Romania, obiceiul cu impodobirea bradului a aparut odata cu plecarile studentilor romani sa studieze la universitatile din Viena sau Berlin. De asemenea, obiceiul ar putea avea influenta germana si datorita faptului ca in curtea regala a dinastiei de Hohenzollern, printii si printesele obisnuiau sa impodobeasca bradul, traditie preluata mai apoi de protipendada bucuresteana.

Inainte ca Mos Craciun sa vina pe la copiii din intreaga lume si sa le aduca cele mai frumoase cadouri, copilasii cuminti ii scriu mosului o scrisoare in care ii spun tot ceea ce isi doresc dupa care o lasa pe pervaz pentru ca mosul sa o vada mai usor.

Nu conteaza daca este vorba de pranz, cina sau de micul dejun, masa in preajma Craciunului este extrem de important sa o petreceti in familie alaturi de cei dragi. Aici toti mesenii se pot bucura de carnea porcului care a fost taiat de Ignat.

Distribuie