Traditii – Iepurasul de Paste

1

Iepurasul de Pasti este un simbol pagan si reprezinta o emblema a fertilitatii. Acest animal este asociat de catre crestinii de pretutindeni cu aparitiile Mantuitorului dupa Inviere.

Pentru prima oara iepurasul este mentionat ca simbol pascal in jurul anului 1590 in Germania. Mai mult, in unele regiuni din Germania oamenii credeau ca iepurasul este cel care se face responsabil de aducerea oualor rosii in Joia Mare si pe cele colorate in alte nuante in noaptea premergatoare Pastelui.

Alte simboluri ale Pastelui sunt si liliacul, expresie a puritatii, si fluturele a carui transformare aminteste de Invierea Mantuitorului.

Sa revenim totusi la iepuras. In cazul in care nu stiati, nemtii sunt primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, undeva in secolul al XIX-lea. Acestea se faceau din aluat si zahar. Mai mult, tot in aceasta perioara in Germania si in Franta au aparut primele oua din ciocolata.

Simbolul iepurelui provine inca de pe timpul festivalurilor pagane care aveau loc in cinstea zeitei Eastre. Conform legendei, Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; Nevoind sa o lasa sa moara, Eastre a transformat-o intr-o iepuroaica, insa lasandu-i capacitatea de a depune oua. Pentru a-i arata recunostinta zeitei, iepuroaica decora toate ouale facute si i le daui lui Eastre. De aici izvoraste si legenda conform careia iepurasul trebuie sa aduca daruri copiilor cu prilejul Pastelor.

Pe teritoriul American, traditia iepurasului de Paste care aduce cadouri si oua vopsite tuturor copiilor cuminti a fost incorporata in cultura de la emigrantii germani.

Desi iepurele nu este un animal tocmai impresionant, acesta este un mesager sacru al divinitatii in mai multe culturi.

La chinezi, iepurele este animalul care traieste pe Luna, unde are datoria de a macina orezul, esenta vietii.

In religia budista, iepurele este o creatura selenara. Conform legendelor, datorita faptului ca nu avea ce ofranda sa ii aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru, iar ca rasplata acesta a fost asezat pe Luna.

Pe continentul american, in cadrul unor triburi oamenii credeau ca iepurele se face responsabil de aducerea oamenilor focul. Mayasii credeau ca iepurelui i se datoreaza inventarea scrisului.

Distribuie