Ce reprezintă semnul Sfintei Cruci?

0

Dacă plecăm la drum, dacă avem un examen, dacă trecem printr-o situație dificilă, avem obiceiul de a ne închina folosind mâna dreaptă și făcând semnul Sfintei Cruci. Semnul crucii este cel mai important și folosit ritual simbolic pe care îl găsim atât la creștinii ortodocși, cât și la cei catolici .

Sfânta Cruce se regăsește în tradiția ortodoxă în diferite nuanțe. Este obiect de cult, pe care îl vedem la intrarea în biserici, în mănăstiri, troițe sau în casele credincioșilor. Este un semn de închinăciune pe care îl folosim ori de câte ori ne exprimăm recunoștința și credința în Dumnezeu. Este, de asemenea, regăsit și cu semnificația de misiune personală, o Cruce pe care o avem fiecare de purtat.

Ce înseamnă semnul Sfintei Cruci

Sfânta Cruce

Semnul Sfintei Cruci este un gest care simbolizează cele patru direcții ale Crucii purtate de către Isus pe Golgota. Este ilustrată dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, cu inima, sufletul, mintea și toată puterea. Când se face semnul crucii se rostește cel mai des „În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”. Numele Sfintei Treimi este menționat pentru a se arăta mai ales smerenia, în funcție de obiceiul popular sau de evlavia personală.

De ce ne închinăm cu mâna dreaptă?

Creștinii ortodocși folosesc mâna dreaptă pentru a face semnul Sfintei Cruci. Cele  trei degete folosite(degetul mare, indexul și degetul mijlociu)alăturate reprezintă Sfânta TreimeTatăl, Fiul și Sfântul Duh, natura divină. Celelalte două degete strânse reprezintă cele două firi ale lui Hristos, divină și umană.

Semnul Sfintei Cruci ne duce cu gândul la îmbrățișarea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a dat-o oamenilor când a fost răstignit. Este o îmbrățișare atât a dragostei lui Hristos pentru noi, cât și a dragostei lui Dumnezeu.

Sfânta Cruce este sărbătorită de către creștinii ortodocși în data de 1 august si pe 14 septembrie. În aceste zile se ține post negru și se rostesc rugăciuni considerate făcătoare de minuni.

 

Sursă foto: pixabay

 

Distribuie