Coliva este expresia speranței de fericire în viața veșnică

0

Pomenirea morților sau sărbătorirea zilei unui sfânt în biserică au ca element comun prezența colivei care se aduce spre sfințire la biserică, alături de o sticlă de vin. 

Când a apărut coliva

Coliva a fost introdusă în Biserică după minunea Sfântului Teodor Tiron. Împăratul de la acea vreme, Iulian, vrând să-i batjocorească pe creștinii care refuzau să se închine idolilor, a poruncit ca toate alimentele din piețele orașului sa fie stropite cu sânge, în prima saptamana a postului. În timpul postului, creștinii nu consuma produse de origine animală, iar stropirea alimentelor cu sânge însemna încălcarea obiceiurilor. Sfântul Teodor i-a apărut în vis  Arhiepiscopului Constantinopolului de la acea vreme, l-a anunțat de planurile pe care le aveau împotriva creștinilor oștirile și a îndemnat oamenii să mănânce grâu fiert cu miere. 

Ce simbolizează coliva

Coliva reprezintă întreaga Biserică formată din creștini, uniți prin credința în Dumnezeu. Când se face pomenirea morților, în Biserică, creștinii ridică, împreună cu preotul coliva cântând “Veșnica pomenire”. Cei care nu pot atinge vasul cu colivă, doar ating pe cei din fața lor care ajung la vasul cu colivă, gestul reprezentând unitatea și apartenența creștinilor la credința întru Hristos, vii sau morți.

Făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau zahăr, coliva întruchipează trupul mortului, având în vedere că hrana principală a omului este pâinea făcută din grâu.Grâul îndulcit făcut colivă simbolizează speranța că sufletul celui pomenit se va bucura în viața de dincolo de fericire și dulceață.

 

Sursa foto: ordinea.ro

Distribuie