Dragobetele popular este protectorul gospodarilor si ferește de boli

0

În data de 24 februarie Biserica Ortodoxă prăznuiește “Aflarea Capului Sfântului Ioan”, fiind o sărbătoare ținută cu pioșenie de către credincioșii care cred că în această zi se pot vindeca de orice boală. Tot în aceasta zi, în tradiția laică, este sărbătorit Dragobetele.

Din solidaritate cu creștinii, Biserica îngăduie această sărbătoare, fiind o expresie a vieții pământești.

Dragobetele era asociat cu fertilitatea

Dragobetele a fost considerat de-a lungul timpului o sărbătoare a fertilității, în care se formează perechi, atât pentru oameni, cât și pentru animale și plante. Expresia “Dragobetele sărută fetele!” a apărut în urma unei tradiții populare. Fetele  necăsătorite se întorceau în sat alergând. Dacă băiatul care urmărea o fată, reușea să o ajungă și fata îl plăcea, îl săruta în public. Acest gest era considerat un semn de logodnă sau chiar de a-și anunța căsătoria în cadrul comunității.

Credința populară este aceea că toți cei care participă la această sărbătoare sunt feriți de boli, mai ales de febră. De asemenea, Dragobetele este văzut ca un protector al gospodarilor, motiv pentru care în această zi gospodarii aveau grijă de toate animalele și păsările din grădină, fără a sacrifica vreuna pentru a nu împiedica împerecherea.

Unde putem găsi exprimată sărbătoarea Dragobetelui

În zilele noastre, în preajma acestei sărbători, au loc diferite manifestări culturale pentru a sărbători venirea primăverii, manifestarea dragostei, începuturi. Astfel, la Muzeul Satului din București are loc “Târgul de Dragobete” în care sunt expuse spre vânzare articole meșteșugărești, produse din bucătăria tradițională, mărțișoare și produse bio.

 

Distribuie