• Acasa
  • Publicitate pe site
  • Contact
facebook
email
  • CALENDAR
    • CALENDAR 2021
      • IANUARIE
      • FEBRUARIE
      • MARTIE
      • APRILIE
      • MAI
      • IUNIE
      • IULIE
      • AUGUST
      • SEPTEMBRIE
      • OCTOMBRIE
      • NOIEMBRIE
    • Calendar 2020
    • 2014-2019
      • CALENDAR 2019
      • CALENDAR 2018
      • CALENDAR 2017
      • CALENDAR 2016
      • CALENDAR 2015
      • CALENDAR 2014
    • Explicatia semnelor din calendar
  • Randuieli bisericesti
  • Sarbatori
  • Sfinti
  • Posturi
  • Datini, Obiceiuri, Traditii
  • In gospodarie

Traditii la nunta

CalendarulOrtodox.ro
11

nunta-traditii-obiceiuriCununia, cunoscuta si sub numele de slujba nuntii reprezinta un act sfant dat de Dumnezeu in care, prin intermediul preotului se impartaseste harul Sfantului Duh unui barbat si unei femei care se unesc liber in casatorie.

Casatoria porneste la drum cu o iubire in care se regaseste atractia spirituala si cea trupeasca, o iubire in care fiecare persoana o pretuieste pe cealalta. In cadrul casatoriei cele doua persoane trebuie sa se respecte una pe cealalta, sa isi accepte jertfele si sa se gaseasca intelegere mereu.

Iata care sunt obiceiurile care se tin in ziua nuntii si care ar trebui respectate mereu, luand in considerare ca acestea pot fi diferite in unele zone ale tarii. De exemplu, in zona Ardealului si a Maramuresului cuplurile au dodua perechi de nasi, lucru nemaintalnit in celelalte regiuni unde se apeleaza doar la o pereche de nasi.

Tot obiceiul casatoriei incepe odata cu cererea in casatorie, cand mirele merge la petit la viitori socri, inainte de a cere mana iubitei sale. Daca acesta primeste consimtamantul acestora, alege atent inelul de logodna dupa care o cere in casatorie pe cea care ii este sortita.

Dupa ce este acceptata cererea in casatorie, tinerii miri decid cine vor fi nasii (parintii spirituali). Desi rolul nasilor a devenit din ce in ce mai putin important, conform traditiei, nasul mare este personajul central al unei nunti si nu mirii, asa cum se face in zilele noastre. Ca importanta, nasul este urmat de mireasa, mire, nasa, domnisoarele si cavalerii de onoare, parintii si restul nuntasilor. Astfel, alegerea nasilor joaca un rol extrem de important nu doar pentru desfasurarea nuntii, ci si pentru viitorul tinerilor miri.

Obiceiurile si traditia spune ca obligatiile materiale ale nasilor le reprezinta suportarea cheltuielilor cu voalul si parura miresei, a lumanarilor, cat si a slujbei religioase. Nasii trebuie sa ii calauzeaza pe proaspetii miri in drumul lor de a cladi o viata impreuna, in timp ce acestia din urma trebuie sa-i respecte intru totul pe nasi, la fel cum ar trebui sa isi respecte si proprii parinti.

Dupa alegerea nasilor, mirii trebuie sa mearga in vizita la acestia cu ploconul in brate. Acesta poate fi primit sau refuzat de nasi. Primirea acestuia se traduce prin acceptarea propunerii de a fi nasi. Mai mult, dupa primirea ploconului, nasii au datoria de a cinsti onoarea care li s-a facut si sa desfaca o zi din cel mai bun vin sau sampanie.

In ziua nuntii, daca traditiile romanesti sunt respectate, alaiul de nunta este mereu pornit de cavalerii de onoare ai mirelui. Acestia sunt insotiti de lautari si merg acasa la mire unde urmeaza sa se ocupe de barbieritul mirelui, lucru care semnifica transformarea flacaului intr-un barbat in adevaratul sens al cuvantului. Dupa ce a fost barbierit, mirele impreuna cu parintii acestuia si cu cavalerii de onoare urmati de lautari pornesc cu alaiul spre casa nasilor.

Aici, mirele (care se face responsabil de cumpararea buchetelor de flori care se ofera nasei si miresei sale) ii daruieste buchetul nasei si ii prinde nasului papionul la gat. De asemenea, exista si obiceiul conform caruia mirele sa le aduca nasilor cadouri “de imbracat”. In trecut mirii faceau cadou nasilor camasi sau chiar fuste populare brodate manual. Nasul mare ii intampina pe cei din alai doar cu vin bun si bucate alese iar apoi, imreuna cu nasa iau lumanarile de nunta, parura si voalul miresei si pornesc in fruntea alaiului spre casa miresei.

Aici se petrece gatitul miresei, facut de nasa si de domnisoarele de onoare. Mai mult, in cadrul acestui obicei se mai face si prinsul parurii si al voalului de catre nasa. Odata gatita, mireasa iese din casa unde se intalneste cu mirele care ii ofera buchetul de mireasa. In semn de apreciere, mireasa prinde cocardele nasului, nasei si a mirelui in aceasta ordine. Mai apoi domnisoarele de onoare continua sa imparta cocardele socrilor mari si mici, rudelor si celorlalti nuntasi.

Mai apoi, nuntasii care iau parte la alai incing hora miresei in batatura casei acesteia. Nasa trebuie sa rupa turta miresei si sa o imparta participantilor, dupa care alaiul insotit de lautari porneste spre biserica.

Atat mersul in alai, cat si intrarea in biserica trebuie sa se faca astfel: in fruntea alaiului trebuie sa fie o domnisoare de onoare insotit de un cavaler de onoare care sa duca lumanarile celor doi miri. In spatele acestora se afla nasul si mireasa iar mai apoi mirele si nasa. Acestia sunt urmati de scrii mari si de cei mici. Nu doar in coloana, cat si la biserica mireasa trebuie sa stea in stanga mirelului sau a nasului, la fel cum trebuie sa faca si toate femeile din alai.

In timpul cununiei religioase, preotii intai slujesc logodna mirilor deoarece de foarte multe ori mirii nu mai fac si slujba de logodire inaintea celei de cununie. In timpul slujbei, preotii logodesc pe cei doi miri, care aseaza verighetele pe degetele inelare ale mainii drepte. Odata ce cununia de logodna este savarsita se poate trece la cea religioasa. In decursul acestei ceremonii preotii inverseaza verighetele intremiri iar mai apoi le aseaza pe degetele inelare de la mana stanga, locul unde vor sta pentru restul vietii.

In timpul ceremonialului de cununie, preotii iau mirii si nasii la dansul lui Isaia in jurul mesei, unde atat mirele cat si mireasa incearca sa se calce reciproc pe picioare. La sfarsitul slujbei mirii se saruta, sunt felicitati de toate rudele si de nuntasi, se impart bomboane si marturii. La iesirea din biserica, nuntasii fac un pod de flori si arunca cu grau si orez.

ATENTIE: Daca mergeti la cununia religioasa fara sa fi mers in prealabil la cununia civila, preotul nu va putea oficia ceremonia!

Conform superstitiei, mireasa trebuie pazita pana la iesirea din biserica pentru ca ea sa nu vada alte mirese. In caz contrar, acest lucru ar aduce ghinion. Apoi toti cei prezenti la ceremonie merg spre locatia unde va avea loc petrecerea.

Desi obiceiul este ca sarbatoarea sa dureze 3 zile si 3 nopti, doar in unele zone rurale acest obicei se mai respecta. La oras, petrecerea tine toata noaptea dar are si aceasta anumite obiceiuri care trebuie respectate. In locul unde petrecerea va avea loc, intrarea se face exact in ordinea iesirii din biserica. Odata ajunsi in local, dupa servirea antreurilor mirii deschid seara cu valsul miresei. Mai apoi, nasii urmati de restul nuntasilor pot lua si eu parte la dans.

Printre cele mai cunoscute obiceiuri de nunta se regaseste si furtul miresei. Aceasta traditie este una plina de umor, finalizandu-se cu rascumpararea miresei fie de nas, fie de mire. In prezent, nuntasii au recurs la tot felul de furturi (ale mirelui, al nasei sau chiar al socrilor).

Dupa ce pestele, sarmalele si fripturile sunt consumate, nuntasii continua sa petreaca prin dans pana dimineata. Cand tortul de nunta este servit mirii sunt felicitati din nou de toti nuntasii. Dupa ce servirea tortului se incheie nasa se ocupa de scosul voalului miresei si inlocuirea acestuia cu o esarfa rosie pe ritmul melodiei populare “ia-ti mireasa ziua buna”. Acest ritual marcheaza transformarea tinerei fete in femeie maritata. Mai apoi, mireasa va prinde voalul in parul altei fete.

Acel obicei este urmat de momentul in care femeile se prind in hora impreuna cu mireasa pentru a celebra acest moment extrem de important. De asemenea, urmeaza momentul in care cei necasatoriti trebuie sa prinda buchetul de mireasa si jartela. Fata care prinde buchetul de flori aruncat de mireasa va fi urmatoarea la maritis. Acelasi lucru se petrece si in cazul aruncarii jartelei de catre mire.

Rand pe rand nuntasii se retrag insa nu inainte de a le oferi proaspetilor casatoriti cadouri de casa noua. Odata ajunsi acasa, mirele va trece mireasa pragul cu sotia sa purtata pe brate, semnificand primul pas facut impreuna in noua lor casa.



11 Comments
  1. chis catalina 26 ianuarie 2016 at 15:24 Răspunde

    buna ziua!!! mi s-a spus ca nu am voie sa primesc pomana sau sa fac pomana daca am nunta pusa este adevarat?????

  2. marcel motzul 1 februarie 2016 at 0:21 Răspunde

    a ajuta pe cei cu probleme nu are nimic a face cu religia…indiferent de date-zile,luni,etc.-un ajutor totdeauna este binevenit si face cinste celui ce il da…

  3. ana 1 februarie 2016 at 11:03 Răspunde

    Ai spus rau ” nu are nimic a face cu religia ” …pai are..asa iti faci comoara in cer. Nu are nimic a face cu stabilirea nuntii…

  4. marcel motzul 2 februarie 2016 at 0:34 Răspunde

    io prefer sa-mi fac ‘comoara’ pe pamant…ca de ‘dincolo’ nu s-o-ntors nimeni sa spuna cum e pe ‘acolo’…

  5. marcel motzul 6 februarie 2016 at 22:39 Răspunde

    februarie 2016 are 29 de zile,nu 28 ca in titlu…an bisect!

  6. VALENTINA. 7 februarie 2016 at 13:57 Răspunde

    Domnule Marcel, e pacat sa aveti vederea sufleteasca atat de limitata. Dar sa stiti ca inaintea mortii nu veti mai gandi asa: sufletul dvs.va dori cu disperare sa nu dispara vesnic, ci sa aiba vesnicie. Nu-i asa ca ar fi pacat sa pierim in nafiinta. Daca nu pierim din amintirea celor dragi,asa si Dumnezeu tot ce a creat a facut sa nu dispara.Ce minunat!

  7. marcel motzul 10 februarie 2016 at 19:06 Răspunde

    kaka de maka!!!-pt. d-na Val.

  8. andreescu 4 august 2016 at 16:02 Răspunde

    Nunta sau taina cununiei este sfanta. Esenta ei este unirea in fata lui Dumnezeu a unui barbat si a unei femei pentru o viata impreuna, cu dragoste, intelegere, respect si pentru nastere de copii. Lumea uita insa de sacralitatea acestui eveniment si de adevarata sa semnificatie.
    In zilele nostre sunt preocupati mai degraba cum sa arate, cat de mare si impodobita sa fie rochia de mireasa, cat de profesional e machiajul, cate domnisoare sa fie in jur si cum sa le imbrace, cati cavaleri, cum sa decoreze mese, pahare, cate lampadare si aranjamente cu flori sa aiba. Ba inca acum dansul mirilor se face pe un fel de sceneta speciala cu efecte de lumini colorate, aburi, artificii ca da bine la filmare..unii isi pun si reflectoare, platesc formatii sa le vina sa le tina concerte. Pana la urma nunta pentru cei multi isi pierde sacralitatea si devine un fel de spectacol…si pana la urma nu asta este important.
    Ma intreb acum de ce mirii nu pun accent pe slujba din biserica, invita rude si prieteni apropiati si toti impreuna se bucura de acea zi toti impreuna…de slujba, de masa care urmeaza, unde toti se inveselesc. Nu credeti ca ar fi cu mult mai important?
    Simte cineva vreo bucurie cand are nunta gigant, ii lipsesc o treime din invitati si ii zbiara dj-ul in urechi “sa pofteasca toti invitatii”? Mai mult dintr-o astfel de nunta mirii ies terminati si sifonati, dar bucurosi ca “au scapat de balamuc”.

  9. anca 5 martie 2017 at 21:46 Răspunde

    cererea in casatorie are o importanta religioasa daca e facuta in post

  10. Alexandru 27 august 2017 at 14:50 Răspunde

    Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca e pacat a aduce la o asa mare taina Lautarii ,e ca si cum la taina Spovedaniei sau a Maslului ai aduce lautari sa cante dar acestia lipsesc asa ca si nunta nu ar trebui sa aiba lautari fiindca este o taina foarte mare.Si in plus in acest articol sunt multe superstitii pagane in care se spune ca mireasa trebuie pazita pana la iesirea din biserica pentru a nu vedea alte mirese e o mare greseala sa crezi asa ceva .

  11. Narcisa 28 ianuarie 2018 at 3:15 Răspunde

    “Acestia sunt insotiti de lautari si merg acasa la mire unde urmeaza sa se ocupe de barbieritul mirelui” sau “Conform superstitiei, mireasa trebuie pazita pana la iesirea din biserica pentru ca ea sa nu vada alte mirese” ? – Superstiti si lautari la nunta? Parintele Cleopa zicea altceva … fara lautari si sa credem in Canoanele Bisericii ( unsprezece reguli canonice ale nuntii crestine ortodoxe, dupa canoanele Bisericil lui Hristos) , nu in superstitii…

Lasa un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CalendarulOrtodox.ro prin email

Va rugam sa folositi formularul de mai jos daca doriti sa primiti prin email principalele sarbatori ale saptamanii

Randuieli bisericesti

  • Data Sfintelor Pasti (Pascalie)
  • Zile de post si posturi in anul 2021
  • Zile de post si posturi in anul 2020
  • Nu se fac nunti in 2022
  • Nu se fac nunti in 2021
  • Zile in care nu se lucreaza in 2021
  • Sarbatori bisericesti nationale

Comentarii recente

  • Danut Bacauanu 30 decembrie 2020 at 16:25 on Traditii si superstitii de inmormantareAți fost în concubinaj sau doar o iubire platonică?
  • Danut Bacauanu 30 decembrie 2020 at 16:22 on Traditii si superstitii de inmormantareVoi ați fost în concubinaj sau doar o iubire platonică?
  • Marius 20 decembrie 2020 at 16:44 on Nasterea Domnului – CraciunulDragilor, Marcu 16 vs 16. Cea mai mare sărbătoare este atunci când un suflet se întoarce la Dumnezeu . Nici unde în scripturi nu găsim
  • Ramona 9 decembrie 2020 at 4:47 on Postul Nasterii Domnului (Postul Craciunului)Fereasca dumnezeu ce necredinciosi vad la comentarii Cum sa oficializezi casatorie in post??? In nici un pist de peste an nu se fac slujbe pt
  • Constantin 5 decembrie 2020 at 8:07 on Obiceiuri si Traditii de BotezAbtinete draga Florin lasă tu "dragi romani" ca avem o credință de 2000 de ani lăsată de Mântuitorul sfinților Apostoli asa și noua. A ta

Informatii utile

  • Randuieli bisericesti
  • Explicatia semnelor din calendar
  • Publicitate pe site
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookie-uri
  • Contact

Calendarul Ortodox

  • Calendar Ortodox 2019
  • Calendar Ortodox 2018
  • Calendar Ortodox 2017
  • Calendar Ortodox 2016
  • Calendar Ortodox 2015
  • Calendar Ortodox 2014

Adrese utile

  • Mitropolia Banatului
  • Mitropolia Moldovei și Bucovinei
  • Mitropolia Olteniei
  • Patriarhia Romana



calendarul-ortodox-190x86

arhipelago_business

CalendarulOrtodox.ro © Arhipelago Interactive, 2015-2020.
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat cu nr. 7381 la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.