Crestinii din Romania sarbatoresc in fiecare an pe 24 iunie Sanzienele. In popor, se credea ca noaptea care preceda ziua de Sanziene este una magica in care toate minunile sunt posibile. Tot in aceasta noapte atat fortele binelui cat si cele ale raului ating apogeul. Crestinii din Moldova se roaga in aceasta zi la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, sperand ca astfel vor scapa de necazuri, suferinte dar si de boli.
Numele de Sanziene provine de la zeita romana Santa Diana, patroana vanatorilor si a padurilor. Totusi, Sanzienele sunt cunoscute si sub alte nume precum: Frumoasele, Zanele sau Dragaicele (aceasta denumire este folosita in special in sudul tarii). Semnificatia acestei sarbatori este una a iubirii si a fertilitatii.
Conform credintei populare, in noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sanzienele incep sa danseze. Aceasta sarbatoare este una a Soarelui, a dragostei dar si a poftei de viata.
Daca ar fi sa ne luam dupa legende, acestea spun ca sanziene sunt niste fiinte foarte frumoase care traiesc pe campii sau in paduri. Acestea se prin in hora si confera florilor sau buruienilor intrebuintari deosebite. Plantele devin de leac, care sa ajute oamenii sa amelioreze sau sa vindece toate bolile. Mai mult, in noaptea aceasta, Zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant, canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite si contribuie la inmultirea animalelor si a pasarilor. Iar daca toate acestea nu sunt de ajuns, Sanzienele tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina.
Exista superstitia conform careia persoanele care nu le sarbatoresc corespunzator aceasta zi vor ajunge sa supere Sanziene. Acestea se razbuna pe femeile care nu sarbatoresc aceasta celebrare, pocindu-le gura. Totusi, nici barbatii nu scapa usor. Cei care au jurat stramb sau au facut unele fapte rele vor suferi pedepse ingrozitoare.
In unele regiuni din tara inca se tine traditia de Sanziene, cand fetele mari culeg flori de sanziene de pe camp si le impletesc cununi. Mai apoi, fetele le arunca peste case coronitele. Iar daca acestea se lovesc sau ajung sa se aghete de horm, acest lucru inseamna ca urmeaza o cununie in cel mai scurt timp. In zorii zilei de 24 iulie baietii se aduna in cete si bat satele in lung si in lat cu flori de sanziene la palarii. Tot astazi se alege Dragaica. Aceasta este aleasa dintr-un grup de sapte fete. Aleasa trebuie sa fie cea mai cuminte, cea mai frumoasa, dar si cu cea mai buna inima dintre toate. Dupa ce fata este aleasa, aceasta este impodobita cu spice de grau in timp ce restul tinerelor se imbraca in alb. Mai apoi, alaiul porneste prin sat. La rascruri de drumuri fetele fac o hora si incep sa cante voioase.
Una dintre cele mai cunoscute datini ale locului se refera la roua din noaptea de Sanziene. Despre aceasta se crede ca ar avea proprietati miraculoase. In multe regiuni ale globului credinciosii cred ca daca te stropesti cu aceasta pe trup, acesta va deveni frumos si suplu. Iar daca te speli cu roua pe fata vei deveni chipes si mandru. Daca te aventurezi si te decizi sa culegi in dimineata sarbatorii roua de pe frunze de sanziene aceasta va vindeca artroza si durerile osoase.
Unele persoane mai numesc sarbatoarea de Sanziene si Amutitul Cucului. Daca acesta inceteaza din cantat inainte de Sanziene, vara va fi una secetoasa. Pentru ca oamenii sa fie sanatosi si a avea spor la munca campului, acestia se incingeau peste sale cu tulpini de cicoare.
Pentru a alunga spiritele rele oamenii aprindeau focuri peste care se aruncau substante foarte puternic mirositoare. Mai mult se buciuma si se striga in jurul focurilor pentru a tine la distanta spiritele malefice.
In unele sate din partea de sud-vest a Bucovinei se tinea si obiceiul boului instrutat. In cadrul ceremoniei, masca taurina murea si renastea simbolic la acest inceput de timp calendaristic.
Tot de Sanziene au loc si bine cunoscutele balciuri. Acestea reprezentau un prilej ideal pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei. Cele mai cunoscute targuri aveau loc la Focsani, Buzau, Campulung Muscel, Pitesti, si altele.
Ne-Stiinta in Domeniile Spiritualitatii a dus ca spiritele malefice sa posede oamenii devenind in timp – ei reprezentantii rãutatii pe pamant !!! Cine ne va aduce Stiinta spre intelegere si invatatura de minte pentru a face Voia Domnului si a respecta Legile Divine si Decalogul si Moralitatea ???- pentru a respecta Natura si a o ingriji , intretine , infrumuseta … Dumnezeu A Spus :”cresteti si va inmultiti , umpleti pamantul si-l stapaniti “!!! Ori … noi devastam natura !
pentru ca noi, posedatii avem de gand sa indracim omenirea si sa o traformam in planeta noastra
aveti dreptate; nevasta-mea-i o dracoaica de muiere si …ma stapaneste…
IMI PLAC OBICEIURILE NOASTRE,MI SE PAR UNICE SI CELE MAI FRUMOASE , LA FEL CA SI FOLCLORUL.ROMANIA ESTE UNICA IN FOLCLOR SI PORT NATIONSL.
numa’ ortodoxe nu-s obiceiurile astea :))))
De ce PROMOVATI obiceiuri care nu au legatura cu ortodoxia? Se discuta prea mult despre datini cu accente pagane in locul trairii autentice a dreptei credinte ortodoxe. Sunt biserici unde vin doar cativa oameni la Sf Liturghie (chiar la mari sarbatori)..insa se strang cu zecile/sutele la diverse datini.
Se puteau da mai multe detalii și citate.
Poporul român este mult mai vechi decât ortodoxia …
Ortodoxia are doar 2000 de ani.
Trageți singuri concluziile!
Străduiți-vă să vă deșteptați!
Toate obiceiurile păgâne (necreștine) sunt ” urâciuni” în accepțiunea lui Dumnezeu!
Cei care nu vă interesează să știți și să faceți voia lui Dumnezeu, credeți că pe Dumnezeu îl va interesa ceva de voi? Va răspundeți personal la aceasta întrebare!
Draga Lucia,
Cred ca Dumnezeu va fi foarte interesat de faptul ca un ortodox se cearta cu un catolic si cu un protestant si va uita de noi cei care nu ii uram pe ceilalti pentru ca sunt ceilalti!
TOATE sarbatorile crestine (mai putin zilele sfintilor) au legatura cu sarbatorile ante-crestinism. Sf. Gheorghe – inceputul campaniilor militare, Sf. Dumitru – sfarsitul campaniilor militare. Craciunul – solstitiul de iarna si Hannuka (la evrei), Sanzienele – inceputul recoltelor…… Pastele – Pesah, Pogorarea Duhului Sfant – Cinzecimea (evrei).
Daca te uiti putin in calendar vei vedea ca au fost cosmetizate si “facute” ortodoxe!
drept ii; iara posturile si interzicerile de nunti si botezuri ,sunt strans ‘legate’ de campaniile agricole… din Rusia !!! n-au nici-o explicatie stiintifica, cum pretind unii, ci , sunt pure masuri economice pt. ca , taranii , pe timpuri, sa mearga la lucru , nu sa o tina tot in chefuri si betii…
suntem in … 2017 !!!!!!!!!
asta-i calendaru’ din 2016 !!!!!!!!!!!! ce naiba,toti sunteti aiuriti…
asta-i din 2017, coño…