Cum alegem numele de botez al copiiilor? De ce este important să aibă un sfânt ocrotitor?

0

Venirea unui copil pe lume în viața de familie este cu adevărat o binecuvântare. Prin nașterea de prunci, mama împlinește voia lui Dumnezeu, iar toate din jurul ei se vor așeza spre liniștea și pacea în familia respectivă.

  Dincolo de aducerea pe lume a copiilor in creșterea și educarea lor, mama alături de tată au o responsabilitate mare atunci când aleg numele pruncului. Mai ales că acesta îl însoțește pe copil pe întreg parcursul vieții, reprezentându-i nu doar identitatea ci și firea. În biserica ortodoxă, numele copiilor care primesc Taina Sfântului Botez sunt indicat a fi alese dintre cele ale Sfinților. Calendarul ortodox de exemplu poate fi de un real ajutor pentru familiile care așteaptă un copil și care doresc să îi aleagă celui mic un nume bineplăcut lui Dumnezeu.

De exemplu, în cazul băieților, nume creștinești care pot fi purtate de cei mici sunt : Ioachim, Andrei, Bartolomeu, Matei, Luca, Iair, Iacob, Gabriel, și multe altele.În cazul fetițelor, posibilitățile alegerii unui nume plăcut lui Dumnezeu sunt de asemenea variate. Ana ( Sfinții Părinți Ioachim și Ana), Maria (numele Maicii Domnului),Tecla ( o sfântă a bisericii creștine, devenind muceniță)Veronica, Anastasia ( Athanasios, care înseamnă Înviere), precum și multe altele care pot fi regăsite în calendarul ortodox.

Alegerea unui nume creștinesc pentru copil nu este doar o dovadă de trăire în duhul credinței ci și o adevărată binecuvântare pentru cel mic. Sfântul al cărui nume este purtat va fi un adevărat protector al acestei persoane. Asemeni îngerului păzitor, acesta va fi o călăuză în plus în lume pentru prunc.

Modernismul actual tinde a fi o influență pentru părinți în a alege prenume “actuale” deseori provenite dintr-o limbă străină. Dincolo de faptul că acestea nu reprezintă deloc identitatea noastră ca popor, nu vor veni cu un dar în plus pentru cei mici, cel al pazei permanente din partea sfântului al cărui nume îl poartă.

Share.