De ce este important ca soții să aibă același duhovnic? Trebuie să fie teamă să mărturisim totul despre partenerul de viață?

0

Dumnezeu unește două suflete sub Sfânta Taină a Cununiei pentru ca acestea să dobândească mântuirea prin jertfa de a trăi curat și sincer, după rânduiala bisericească. Cel care are rolul de a asculta îngrijorările, poate temerile sau problemele din cadrul cuplului și să aducă o mângâiere asupra lor este preotul duhovnic.

Cum alegem duhovnicul alături de partenerul nostru?

Alegerea unui preot duhovnic este o taină care se realizează tot prin rugăciune. Cererea noastră către Dumnezeu de a ne trimite în cale un duhovnic care să ne asculte și să ne îndrume în viață este întotdeauna ascultată. Astfel, odată ce simțim că am găsit slujitorul lui Dumnezeu care să ne asculte cu dragoste și blândețe sau să ne direcționeze ferm spre a trăi o viață curată în familie ne putem ține de această legătură pentru tot restul vieții.

 

Avem teama de a mărturisi atunci când ne spovedim la același duhovnic precum partenerul nostru de viață?

Atunci când plecăm genunchii pentru a ne mărturisi păcatele este esențial să avem conștiința că cel care ne ascultă este Hristos, apoi părintele duhovnic. Spovedania este întotdeauna confidențială, astfel că nu este justificată teama unuia dintre soți de a mărturisi sincer și curat toate faptele de necredință care nu ne aduc nici un folos în calea mântuirii. Părintele duhovnic va putea identifica posibilele probleme în căsnicia soților și ascultând ambele variante va putea îndruma cu mâna duhovnicească familia respectivă spre scopul existenței ei, viața bineplăcută lui Dumnezeu și mântuirea.

Cum procedăm când partenerul nu își dorește să se spovedească?

Dacă trecem prin situația în care partenerul de cuplu refuză să se spovedească pa același duhovnic sau chiar deloc este important să nu aducem vrajba în familie și în niciun caz să fim noi cei care mustrăm pentru această decizie. Dimpotrivă, avem datoria de a-l ruga pe Dumnezeu să rânduiască el totul în favoarea sufletului acestuia.

Distribuie