Mănăstirea Feredeu, așezământ minunat în Podgoria Aradului

0

Localitatea Șiria din județul Arad nu este cunoscută numai datorită scriitorului Ioan Slavici, care s-a născut aici, ci și datorită Manăstirii Feredeu, situată la o distanță de 3 kilometri de sat, respectiv 27 de kilometri de Municipiul Arad. Așezământul este atestat documentar de peste 200 de ani, iar de activitatea duhovnicească de aici sunt legate numeroase minuni: vindecarea unei fetițe oarbe sau a unui paralizat.

Pelerinajul în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu îi revelează călătorului existența a două locații: Feredeul din Deal și Feredeul din Vale. Feredeul din Deal poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și simbolizează o adevărată lecție de istorie și de statornicie în credința ortodoxă. Astfel, la finalul secolului al XVIII-lea, așezarea a fost distrusă de tunurile generalului de armată Bukow, fiind restaurată abia la începutul secolului XX, prin sârguința pr. prof. Nicolae Bîru, învățător într-un sat din apropiere. Activitatea monahală a fost înregistrată până în preajma anului 1959 când, din pricina contextului istoric, schitul a fost închis. În jurul anului 1985, schitul primește, din iniţiativa Preasfinţitului Timotei Seviciu, actualul Arhiepiscop al Aradului, grija și atenția cuvenită, reluându-se totodată și serviciul duhovnicesc.

În anul 1992, se începe construirea unui metoc, situat la 4 kilometri de pădure, cu scopul sprijinirii schitului original. În anul 2000, prin decizia Sfântului Sinod, acesta este ridicat la rang de Mănăstire și diferențiat de așezământul din deal, primind denumirea de Feredeul din Vale. Sfânta Mănăstire a fost ridicată în cinstea Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanu, iar sculptura din interior îi aparține lui Vasile Gavriloaia, renumitul meșter din Humulești.

Frumusețea și harul locului atrag nenumărați credincioși, veniți aici din toată țara. Minunata oază duhovnicească este completată de existența unui izvor considerat tămăduitor, care a și inspirat denumirea lăcașului monahal. Apa făcătoare de minuni a acestuia este apreciată de toți pelerinii, iar călugării mărturisesc că aceasta nu se strică niciodată.

Sursă foto: google.

Distribuie