Mănăstirea Hodoș-Bodrog, vechi loc de pelerinaj ortodox

0

Situată la aproximativ 15 kilometri de Municipiul Arad, în comuna Zădăreni, Sfânta Mănăstire Hodoș-Bodrog este considerată a fi „cea mai veche așezare monastică din țara noastră, cu activitate monahală neîntreruptă”.

Astfel, prima atestare documentară datează încă din secolul al XII-lea, însă există mărturii locale care admit în acele locuri prezența unor călugări ortodocși, chiar mai devreme cu un secol. Subsumate acestui interval temporal de câteva sute de ani, recunoaștem prezența a două construcții: inițial, o biserică din lemn, iar începând cu secolul al XIV-lea, o biserică din zid, funcțională și astăzi.

Aceasta poartă ca hram sărbătoarea „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (21 noiembrie) și a suferit de-a lungul timpului diverse lucrări de restaurare, fără a se modifica însă forma ei inițială. Din acest punct de vedere, clădirea bisericii se remarcă prin stilul bizantin triconc și prin pictura în frescă, realizată între secolele XVI și XVII. Acestui lăcaș de cult istoric i se adaugă, începând cu anul 1997, când a fost târnosită de Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, o nouă biserică cu hramul sărbătorii „Pogorârea Duhului Sfânt”.

Activitatea continuă a monahilor din această mănăstire a fost adesea sprijinită de mari personalități istorice precum: Sfântul Sava Brancovici, Episcopul Sofronie (la Lipova și Gyula), Isaia Diacovici, Eugeniu de Savoya, călugărul Naum Râmniceanu sau Nicolae Iorga. Mai mult decât atât, de activitatea duhovnicească a acestei sfinte mănăstiri se leagă și tunderea în monahism a diverse personalități din cadrul Bisericii: Miron Romanul, Ioan Mețianu, Miron Cristea, Nicolae Bălan, Grigore Comsa, Andrei Magieru sau Policarp Morușca. În plus, tot în cadrul mănăstirii există și un loc dedicat foștilor Episcopi ai Aradului, în care aceștia își dorm somnul de veci.

Istoria scrisă pe zidurile Mănăstirii Hodoș-Bodrog, dar și în pictura și sculptura bisericească, este completată o colecție de obiecte de cult foarte vechi, relevante atât pentru zona geografică din care aceasta face parte, cât și pentru statornicia acesteia în păstrarea credinței ortodoxe.

Sursă foto: Google.

Distribuie