Meteora, fenomen fizic și minunea lui Dumnezeu

0

Mănăstirea Meteora reprezintă unul dintre cele mai mari și mai impunătoare complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia. Această mănăstire este un adevărat fenomen fizic, unică în lume.

Formațiunea de stânci a luat naștere ca urmare a unui con făcut din pietre de râu și nămol. Când apele lacului au străpuns acest masiv, acesta s-a scindat în pietre și stânci uriașe cu înălțime de până la 400 m. Cuvântul „meteo ora” în greacă înseamnă suspendată în aer și el descrie perfect această construcție remarcabilă. Primii călugări care au locuit în jurul Meteorei trăiau în peșteri ca pustnici, în secolul al Xl-lea. Primele mănăstiri au fost construite de către turci și albanezi. Pentru a fi accesibilă vizitarea acestei minunății a naturii și a lui Dumnezeu, în 1920 au fost construite primele scări.

Meteora

Mănăstirea Rousanou

Mănăstirea Rousanou este una dintre mănăstirile situate mai jos, accesibilă, care din 1988 s-a transformat într-un lăcaș pentru călugărițe. Curțile și grădinile din exteriorul mănăstirii sunt zone vesele, perfecte pentru a imortaliza frumusețea locurilor și bucuria momentului.

Mănăstirea Sfântul Ștefan

Unica mănăstire vizibilă din Kalambaka, Sf. Ştefan,  este loc de pelerinaj  din secolul al XIV-lea, când împăratul bizantin Andronic Paleologul a vizitat şi finanţat biserica originală. Construită în anul 1500, biserica adăpostește în prezent craniul Sfântului Charalambos, despre care se crede că ar avea puteri vindecătoare. Mănăstirea a devenit lăcaș pentru călugărițe, iar sala de mese a fost transformată într-un muzeu, în care sunt expuse robe fin brodate şi tapiserii.

Mănăstirea Varlaam

A doua cea mai mare mănăstire din Meteora, Varlaam, este un exemplu de muncă asiduă, de depășire a tuturor dificultăților în a ridica o capodoperă a lumii. 22 de ani a durat până au fost aduse toate materialele necesare în locul în care avea să înceapă construcția. Turnul a utilizat un coş cu frânghie pentru aprovizionare iar astăzi este prezent în muzeu. 

Mănăstirea Meteoron

Cea mai mare şi mai veche mănăstire a Meteorei, Măreaţa Mânăstire Meteoron este cea mai înaltă, având mai mult de 615 metri. Fondată de Sfântul Athanasie, Meteoron a fost întotdeauna considerată cea mai prestigioasă. Complexul include mănăstirea măicuţelor, un muzeu, o cramă şi o curte. Pentru vizitatori, una dintre cele mai memorabile momente petrecute în mănăstire este vizita în sacristie, unde sunt aşezate craniile celor care au trăit în mânăstire.

În cadrul complexului de la Meteora mai pot fi vizitate mănăstirile Sf. Nicolae Anapafsas și Sfânta Treime.

 

Distribuie