De ce postim aspru în Ajunul Bobotezei?

0

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în Biserica Ortodoxă an de an pe data de 6 ianuarie. Acest praznic mare readuce în inimile noastre momentul în care Mântuitorul a fost cufundat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Botezul Domnului continuă șirul praznicelor mari care încep odată cu Nașterea Domnului din 25 Decembrie.

Ne pregătim duhovnicește prin postire

Nu doar praznicele mari de peste an necesită din partea credincioșilor o pregătire specială lăuntrică ci fiecare sărbătoare ortodoxă trebuie să ne aducă cu mintea, sufletul și lucrarea mai aproape de Dumnezeu. Înainte de prăznuirea Botezului Domnului, este necesar să avem o pregătire mai profundă manifestată prin rugăciune și post aspru. Astfel, în Ajunul Bobotezei credincioșii „ajunează” adică țin post negru pentru ca a doua zi să poată primi un astfel de moment important al anului bisericesc cu inima smerită.Este necesar ca postul să fie nu doar trupesc ci și sufletesc, stând departe de a judeca, a cârti sau a face nedreptate cuiva chiar și cu gândul.

De ce postim aspru în Ajunul Bobotezei?
De ce postim aspru în Ajunul Bobotezei?

De altfel, postim în Ajun de Bobotează și pentru că atunci are loc sfințirea Aghiasmei Mari în biserică. Aceasta va putea fi consumata a doua zi de către credincioșii în casele cărora poposesc preoții pentru a le sfinți. Cu siguranță putem gusta din apa sfințită doar după o pregătire temeinică precum prin post și rugăciune. Totodată, Ajunul Botezului Domnului este și prima zi de post negru din an. Următoarele momente de peste an în care ținem un post atât de aspru de o zi în care nu se mănâncă și nu se bea este Vinerea Mare, Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită pe 14 septembrie precum și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul de pe 29 August.

Se consideră că rânduiala de a posti înainte de Bobotează exista încă din secolele lV-Vl, când catehumenii erau botezați după ce posteau cu o zi înainte de acest moment important. Abia după ce primeau Taina Sfântului Botez puteau participa la Sfânta Liturghie și se puteau împărtăși cu  miride.

Distribuie