Cozonac de Post cu Dovleac – Deliciu Aromat și Sănătos

0

 Cozonacul de post cu dovleac este o reinterpretare delicioasă a tradiționalului cozonac, adaptată pentru a respecta restricțiile alimentare specifice perioadelor de post.

Cozonac de Post cu Dovleac – Deliciu Aromat și Sănătos

Pentru cei care adoptă un regim alimentar de post sau doar doresc să încerce ceva nou, cozonacul de post cu dovleac este o opțiune delicioasă și sănătoasă. Această variantă se remarcă prin aroma sa distinctă și textura moale, oferind o alternativă excelentă pentru cei care doresc să savureze ceva special în aceste perioade.

Iată cum puteți pregăti acest desert cu arome deosebite în propria bucătărie.

Ingrediente:

 • 700 grame de dovleac
 • 50 grame de drojdie proaspătă
 • 150 grame de zahăr
 • 1 kilogram de făină
 • 60 mililitri de ulei
 • 3 linguri de cacao
 • Esență (de exemplu, vanilie sau rom)
 • Coajă de lămâie rasă
 • Sare
 • Ingrediente pentru umplutură: rahat, nuci, stafide
Procesul de preparare:
 1. Se începe prin fierberea dovleacului, după care acesta este strecurat și lăsat să se răcească. Odată răcit, dovleacul este pasat sau blendat.
 2. Se pregătește maiaua: se amestecă drojdia cu puțin zahăr, apă caldă (preferabil apa în care a fiert dovleacul) și puțină făină. Se lasă să crească.
 3. Într-un castron mare, se combină dovleacul blendat, maiaua crescută, zahărul, sarea, esența, coaja de lămâie rasă și se începe adăugarea treptată a făinii cernute, amestecându-se ușor.
 4. Pe parcursul încorporării făinii, se adaugă și uleiul cald, continuându-se frământarea.
 5. După ce aluatul este bine frământat, se acoperă cu un prosop curat și se lasă să crească până își dublează volumul.
 6. Aluatul crescut se împarte în două: o jumătate se amestecă cu cacao. Fiecare din cele două coci (simplă și cu cacao) se împarte în patru.
 7. Se aplatizează o parte din coca albă, peste care se așază o parte din coca cu cacao, adăugându-se rahat, nuci și stafide, apoi se rulează. Procesul se repetă cu celelalte părți de coca, realizându-se împletituri.
 8. Cozonacii formați se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se lasă să crească în tavă.
 9. Cozonacii crescuți se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, folosind funcția de ventilatie sus-jos.

Acest cozonac de post cu dovleac nu este doar o alternativă la rețetele tradiționale, ci și o modalitate de a experimenta cu gusturi și texturi noi. Combinația dintre dulceața naturală a dovleacului, aroma de cacao și umplutura bogată cu nuci, rahat și stafide transformă acest desert într-o adevărată delicatesă. Este ideal pentru servirea alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Este un desert excelent pentru momentele de relaxare în familie sau cu prietenii.

Cozonac de Post cu Dovleac – Deliciu Aromat și Sănătos

Distribuie