Mucenici copti, în forma cifrei opt – simbolul infinitului și renașterii!

0

Mucenici copti – o rețetă tradițională românească pentru prepararea mucenicilor, un fel de prăjitură specifică sărbătorii de pe 9 martie, care celebrează memoria celor 40 de sfinți mucenici. Acest desert are un gust deosebit și este destul de simplu de preparat, chiar dacă presupune câțiva pași.

Modul de preparare este apetisant și accesibil pentru oricine dorește să experimenteze cu bucate tradiționale românești.

Mucenicii cu miere, îmbogățiți cu nuci și scorțișoară

Mucenicii, cu gustul lor unic dat de combinația dintre miere, nucă și coajă de lămâie, sunt un simbol al reînnoirii și bucuriei primăverii. Este interesant cum fiecare regiune din România are propria variantă a acestei rețete, fie că e vorba de mucenici fierți și serviti ca o supă dulce, fie de acești mucenici copti, în forma cifrei opt, simbolizând infinitul și renașterea.

Rețeta detaliată oferă o imagine clară asupra procesului de preparare și încurajează pe oricine să încerce să facă această prăjitură tradițională acasă.

Iată cum poți face acești mucenici delicioși:

 

Ingrediente:Mucenici - ingrediente - nuci prajiteMucenici - ingrediente - nuci sparteMucenici - ingrediente

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 1 cană cu zahăr
  • 2 cani cu lapte
  • 60 gr drojdie proaspătă
  • 1 linguriță sare
  • Esență de vanilie
  • Coajă de lămâie
  • 100 ml ulei și 50 gr unt

Pentru uns:Mucenici - nuci prajite si miere

  • Miere
  • Nucă uscată măcinată

Mod de preparare:

  1. Începe prin a cerni făina într-un castron.
  2. Amestecă drojdia cu o cană de lapte călduț și puțin zahăr, apoi adaugă puțină făină pentru a face o plămădeală.
  3. Într-un alt castron, opărește trei linguri de făină cu o cană de lapte clocotit (ai grijă să bați bine ca să nu faci cocoloașe).
  4. Într-un alt castron, bate ouăle spumă cu zahărul și sarea.
  5. Când drojdia cu făina a crescut și făina opărită este aproape călduță, amestecă toate ingredientele în castronul cu făina cernută. Adaugă esența de vanilie și coaja de lămâie și începe să frămânți.
  6. Trântește coca de câteva ori și frământă până ce aluatul se desprinde de pe castron.Mucenici - preparare
  7. Adaugă uleiul cald amestecat cu untul, puțin câte puțin, și frământă până se încorporează tot.Mucenici - preparare foaie aluat
  8. Lasă aluatul să crească până își dublează volumul.
  9. După ce a crescut, pune aluatul pe blatul de lucru și împarte-l în 25 de cocuțe. Întinde fiecare bucățică, ruleaz-o pentru a obține un bastonaș, din care formezi cifra opt (mucenicul).Mucenici - pregatire pentru coacere
  10. Pune mucenicii în tava și lasă-i să crească din nou. Apoi unge-i cu ou și bagă-i în cuptorul preîncălzit.
  11. Coace-i la 170 grade cu ventilație, pentru aproximativ 25 de minute. Când sunt gata, scoate-i și lasă-i să se răcorească puțin, apoi unge-i cu miere și dă-i prin nucă măcinată.

Și gata, ai făcut niște mucenici delicioși! Poftă bună!

Poftă bună tuturor celor care îi vor încerca!

Mucenicii - 9 martie - ziua când se întâmplă lucruri mari!

Distribuie