Sarmalele cu frunză de varză – preparat tradițional românesc

0

 Sarmalele cu frunză de varză sunt un preparat tradițional în bucătăria românească!

Sarmalele cu frunză de varză sunt un preparat tradițional în bucătăria românească, apreciat pentru gustul său unic și modul său specific de preparare. Acestea sunt adesea asociate cu ospitalitatea și căldura casei, fiind servite în special în timpul sărbătorilor sau la ocazii speciale. 

Sarmalele cu frunză de varză – preparat tradițional românesc

Ingrediente necesare:
 1. 1 kg de carne tocată
 2. 100 g de orez
 3. 15 g de sare (după gust)
 4. Piper (după gust)
 5. 1 lingură de untură
 6. 750 ml de suc de roșii
 7. 2 linguri de bulion
 8. 1 ceapă
 9. Mărar uscat
 10. Frunze de varză murată (spălate și cu un conținut redus de sare)
 11. Varză tocată mărunt
Mod de preparare:

Se începe prin a amesteca într-un castron carnea tocată cu orezul spălat și bine scurs. Se adaugă ceapa rasă pe răzătoarea mică (fără a fi călită), bulionul, mărarul uscat, sarea și piperul, amestecându-se bine toate ingredientele pentru a obține o compoziție omogenă.

Următorul pas este împachetarea compoziției în frunzele de varză selectate și bine scurse. Sarmalele obținute sunt așezate într-o cratiță, pe fundul căreia se pune untură și un strat de varză tocată mărunt și bine scursă. După primul strat de sarmale, se adaugă foi de dafin și suc de roșii, continuându-se cu așezarea straturilor de sarmale până la terminarea compoziției.

Sarmale in foi de varza

Pentru finalizare, se adaugă un ultim strat de varză tocată peste sarmale și o farfurie deasupra pentru a le menține presate. Se toarnă restul sucului de roșii și se completează cu apă, astfel încât să depășească nivelul sarmalelor cu aproximativ două degete.

Sarmalele se fierb la foc mic, adăugându-se apă caldă după necesitate pentru a preveni lipirea lor de fundul cratiței. Gătitul lent și la temperatură scăzută permite aromei și gustului să se dezvolte armonios. Astfel, transformând sarmalele într-un fel de mâncare savuros și reconfortant.

Rețeta de sarmale cu frunză de varză este un exemplu perfect al modului în care bucătăria tradițională românească combină ingredientele simple pentru a crea mâncăruri cu arome complexe. Această rețetă subliniază importanța răbdării și a atenției la detalii în gătit, precum și valoarea ingredientelor de calitate.

În concluzie, sarmalele cu frunză de varză sunt un fel de mâncare delicios și un element central în cultura culinară românească. Acestea reprezenta o legătură cu tradițiile și obiceiurile vechi. Prin pregătirea lor, se păstrează vii tradițiile culinare și se celebrează legăturile de familie și comunitate.

Sarmalele cu frunză de varză – preparat tradițional românesc

 

Distribuie