Cele Zece Porunci fundamentale!

0

Cele Zece Porunci! 

„1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!

2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor!

3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert!

4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste!

5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant!

6. Sa nu ucizi!

7. Sa nu fii desfranat!

8. Sa nu furi!

9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau!

10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau!

 

Cele Zece Porunci, fundamentale – expuse într-un mod clar și accesibil.

Începem cu prima poruncă: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alți dumnezei afară de Mine!” Aceasta subliniază unicitatea și suveranitatea divină, un principiu de bază în monoteism.

A doua poruncă este: „Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor!” Aceasta interzice idolatria, adică venerarea de imagini sau obiecte ca fiind sacre.

„Nu lua numele Domnului Dumnezeului tău în deșert!” este a treia poruncă. Aceasta îndeamnă la respectul pentru numele lui Dumnezeu, evitându-se folosirea acestuia în scopuri triviale sau lipsite de respect.

A patra poruncă, „Adu-ți aminte de ziua Domnului și o cinstește!” promovează respectarea zilei de Duminică, o zi de odihnă și venerare religioasă.

Porunca a cincea, „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie și mulți ani să trăiești pe pământ!” subliniază importanța respectului față de părinți și autorități.

„Să nu ucizi!” este porunca a șasea. Aceasta condamnă omorul și susține sacralitatea vieții umane.

Porunca a șaptea, „Să nu fii desfrânat!” se referă la păstrarea purității morale și a fidelității în relații.

A opta poruncă, „Să nu furi!” interzice luarea proprietății altuia fără permisiune.

„Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău!” este porunca a noua. Aceasta promovează onestitatea și justiția în relațiile interumane.

Ultima, a zecea poruncă, „Să nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tău!” vorbește despre evitarea lăcomiei și dorinței pentru ceea ce aparține altora.

Cele Zece Porunci formează un cod moral de bază, promovând principii de conduită corectă, respect pentru divinitate și aproapele tau. De asemenea promoveaza și valorile fundamentale ale onestității, integrității și responsabilității individuale. Acestea au influențat profund cultura și etica în societățile iudaico-creștine și fiind relevante și astăzi în promovarea unui comportament moral.

Distribuie