Practica rugăciunii aduce liniștea sufletului și a minții. Când și cum să ne rugăm

0

Cea mai ușoară și simplă metodă de a intra în comuniune cu Dumnezeu este rugăciunea.

Când să ne rugăm?

Noaptea are darul de a ne odihni mintea și trupul, iar după somn mintea odihnita primește cu ușurință hrana duhovnicească, rugăciunea întru numele lui Dumnezeu. 

Înainte de a începe ziua plină de provocări, putem petrece timp pentru a ne ruga. 

Alungăm orice gând care are legătură cu exteriorul, pentru că acestea vin ca să oprească actul rugăciunii.

Cand vedem ca acestea vin, îndepărtându-ne de la rugăciune, revenim la a rosti rugăciunea cu pace si bucurie. Dacă revenim de fiecare dată,  Dumnezeu vede stăruința noastră în credință și în rugăciune și ne va dărui concentrarea minții.

Cum să ne rugăm?

În Sfânta Scriptură Hristos a spus : “Când vă rugați, să credeți că l-ați și primit, și-l veți avea”.

Afirmația lui Hristos are un mesaj minunat: Dumnezeu știe de ce avem noi trebuință înainte ca noi să formulăm rugăciunea. Este bine de precizat că rugăciunile noastre ar trebui făcute având în vedere Voia Domnului pentru oameni, care este aceea de a fi mântuiți întru eternitate. În momentul în care înțelegem Voia Domnului, cererile noastre către El vor fi în acord cu dorința Sa.

Putem înțelege astfel, că tot ceea ce ni se dă să experimentăm în această viață este spre a ne îndrepta greșelile, gândurile, comportamentele sau acțiunile. 

Rugăciunile noastre se reflectă atât asupra noastră, cât și asupra celor din jur

Astfel, când trecem prin provocări ale vieții, rugăciunile noastre vor urmări să primim calea spre îndreptarea greșelilor și nu rezolvarea situației imediate.

Finalul rugăciunii este bine sa fie “Facă-se Voia Ta și nu a mea”, întrucât Dumnezeu știe cel mai bine ce este potrivit pentru sufletul nostru.

Observând situațiile provocatoare prin care trecem, faptul că uneori nu se întâmplă atât de repede pe cât ne dorim sau nu în modalitatea în care noi vrem, devenim mai conștienți de lecția pe care o avem de învățat. Să fim atenți ca Dumnezeu ne poate arăta prin situația respectivă nerăbdarea noastră, îngrijorarea, lipsa dragostei, îndoiala, egoismul. 

Când înțelegem că Dumnezeu ne-a adus aici pentru a fi mântuiți, devenim mai atenți cu rugăciunile noastre pentru lucruri efemere, căutând mântuirea sufletului, și suntem siguri că Dumnezeu aude mereu rugăciunile celor care caută binele tuturor.

Rugăciunile noastre se reflectă atât asupra noastră, cât și asupra celor din jur. Să avem puterea și credința că putem contribui și noi la binele comun!

 

Share.