Rugăciunea de duminică

0

„Rugăciunea de duminică” 

 „Ziua Duminicii imi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stapane, cu care ai zidit lumea si ai rascumparat pe om. Tie deci, iubitorule de oameni, Doamne, ma inchin si-Ti multumesc foarte pentru Darurile cele mari ce ai facut si le faci tuturor fapturilor Tale.

Inima mi se bucura si se desfateaza cand stau si cuget cum ca numai Tu Insuti esti Dumnezeu Atotsfint, Atotintelept, Atotputernic, necuprins, incat nici o bunatate si nici o marire nu-Ti lipseste. Tu esti Unul Dumnezeu in Trei Fetze: Tatal, Fiul si Duhul Sfint. Numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevarat si Te marturisesc si Te maresc, Tie ma inchin si-Ti servesc pururea, cu toata inima si cu toata puterea.

O, Parinte Sfinte, indura-Te de noi! O, Binecuvantat Fiu al lui Dumnezeu, mantuieste-ne de iad! O, Duhule Sfinte, da-mi Darul si acoperamantul Tau!

Mult indurate Stapane, rogu-Te, sa uiti pacatele mele cele multe, dupa multimea indurarilor Tale. Multumesc din toata inima pentru bunatalile ce-mi trimiti in toate zilele, mai vartos insa pentru rabdarea Ta cea mare, ca nu m-ai pedepsit dupa multimea pacatelor mele, ci astepti cainta mea, ca un iertator Atotbun si indurat.

Doamne Iisuse Hristoase, da-mi Darul, ca sa petrec bine si crestineste in aceasta saptamana si sa nu mai pacatuiesc Tie, nici cu cugetarea, nici cu cuvantul nici cu fapta intru marirea si onoarea Invierii Tale celei de-a treia zi si a venirii Duhului Tau Celui Sfant asupra Apostolilor.

Indeosebi ma rog pentru ajutorul Tau, Prea Bunule Stapane, ca sa ma cunosc pe mine, sa ma caiesc de pacatele mele si sa ma indreptez cu marturisirea; iar in ora mortii sa fiu aflat pregatit, cuminecat si cu inima curata, si sa fiu aflat demn de Imparatia Ta cea vesnica. Amin!”

Rugăciunea de duminică este o manifestare de adorare și recunoștință adresată divinității, marcând ziua consacrată învățăturilor și evenimentelor legate de Iisus Hristos. Aceasta începe cu o reflectare asupra puterii divine manifestate în crearea lumii și răscumpărarea omului, exprimând o profundă mulțumire pentru darurile acordate de Dumnezeu tuturor făpturilor Sale.

Rugăciunea recunoaște unicitatea și omnipotența lui Dumnezeu, care este descris ca Atotsfânt, Atotînțelept și Atotputernic. Se subliniază credința într-un singur Dumnezeu manifestat în Treime – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Credinciosul își exprimă devotamentul total față de Dumnezeu, promițând să-L slujească cu inimă întreagă și putere.

Rugăciunea continuă cu o cerere de îndurare și salvare adresată celor trei persoane ale Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Se cere iertare pentru păcate și protecție spirituală.

Este exprimată o profundă mulțumire pentru răbdarea și îndurarea lui Dumnezeu, care nu pedepsește credinciosul, ci așteaptă pocăința sa. Aceasta subliniază convingerea în iubirea și îndurarea lui Dumnezeu.

Rugăciunea se concentrează apoi pe cererea de ajutor pentru a trăi săptămâna care urmează în spirit creștin. De asemenea, și pentru a evita păcatul în gând, cuvânt și faptă, în onoarea Învierii lui Iisus și a venirii Duhului Sfânt peste Apostoli.

În încheiere, credinciosul cere ajutorul lui Dumnezeu pentru recunoașterea propriilor păcate, pentru pocăință și îndreptare. De asemenea, cere pregătirea pentru moarte, cuminecare și inimă curată, pentru a fi vrednic de Împărăția veșnică a lui Dumnezeu.

Rugăciunea de duminică este un act de adorare, recunoștință și îndrumare, exprimând credința în puterea și mila lui Dumnezeu. De asemenea, și dorința de a urma calea creștină în viața de zi cu zi.

Distribuie