Rugăciunea de joi

0

„Rugăciunea de joi” 

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu Tatal, care in ziua de astazi ai luat Cina cea de pe urma, cu ucenicii Tai, si cu mare umilinta ai spalat picioarele lor, si ale ucenicului care Te-a vandut! Apoi, luand paine si vin in mainile Tale Cele Sfinte si binecuvantandu-le cu puterea Ta cea Dumnezeiasca, le-ai facut insusi Trupul si Sangele Tau, cu care i-ai impartasit zicand: ‘Luati, mancati si beti, ca acestea sant Trupul si Sangele Meu, pentru ca sa se ierte pacatele voastre.’ Cela ce tot in ziua aceasta Te-ai inaltat la cer si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatalui Tau, sa imparatesti impreuna cu El in veci, ca Unul-Nascut Fiul Sau preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugaciunile ucenicilor Tai, iarta pacatele noastre, ale tuturor, ale celor vii si ale celor raposati. Da-mi, Doamne, lacrimi fierbinti, ca sa-mi plang pacatele. Darul Tau cel curatitor, care a spalat picioarele ucenicilor Tai, sa spele si sa curateasca inima si sufletul meu, ca asa, cu vrednicie, cu curatie si cu umilinta sa ma impartasesc cu Sfintele Tale Taine, acum si in timpul mortii mele, iar in ora despartirii mele, cu bucurie sa se suie sufletul meu la Tine, fara de nici o frica, intrebare sau impiedicare sa trec vamile vazduhului, intrand in marirea Ta cea cereasca. Ajuta-mi, Doamne, ca sa Te maresc in veci, sa ma inchin Numelui Tau Celui Sfant. Amin!

Rugăciunea de joi este profund înrădăcinată în evenimentele centrale ale săptămânii patimilor în tradiția creștină, reflectând semnificația profundă a acestor momente. Aceasta începe cu o referire la Cina cea de pe urmă, un eveniment crucial înaintea patimilor lui Iisus Hristos, în care El împărtășește ucenicii Săi cu pâine și vin, simbolizând Trupul și Sângele Său. Această scenă este esențială pentru creștinism, fiind fundamentul Euharistiei sau Împărtășaniei.

Rugăciunea menționează, de asemenea, gestul de umilință al lui Iisus, care le-a spălat picioarele ucenicilor Săi. Această acțiune simbolizează slujirea și iubirea necondiționată, un exemplu de urmat pentru toți credincioșii.

Credinciosul cere apoi lui Iisus, să ierte păcatele tuturor, atât ale celor vii, cât și ale celor adormiți. Acesta este un act de intercesiune și recunoaștere a puterii lui Iisus de a ierta și de a purifica.

Un element important al rugăciunii este cererea de lacrimi fierbinți pentru a plânge păcatele.

Aceasta indică dorința de pocăință sinceră și de curățire spirituală. Credinciosul cere ca darul curățitor al lui Iisus, simbolizat prin spălarea picioarelor ucenicilor, să curețe și să purifice inima și sufletul său.

Rugăciunea exprimă, de asemenea, dorința de a primi cu vrednicie, curăție și umilință Sfintele Taine. Este exprimată speranța ca sufletul să se ridice cu bucurie la Iisus în momentul despărțirii de lume. Astfel trecând fără frică sau impediment „vămile văzduhului”, o expresie tradițională care se referă la călătoria sufletului după moarte.

În final, credinciosul își exprimă dorința de a-L mări pe Iisus în veci și de a se închina la Numele Său Sfânt. Rugăciunea de joi este, astfel, un act de adorație, recunoștință și cerere de îndrumare spirituală. Aceasta este centrată pe evenimentele semnificative ale vieții lui Iisus și pe semnificația lor pentru credință.

Distribuie