Rugaciunile pentru masa de dimineata

0

Rugaciune inainte de masa de dimineata 

Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea mea; pururea lauda Lui in gura mea… Ochii tuturor, Doamne spre Tine nadajduiesc si tu le dai lor hrana la buna vreme. Deschizi Tu mana Ta si saturi pe tot cel viu de bunavointa. Drept este Domnul in toate caile Sale. Aproape este Domnul de toti cei ce-L cheama pe El intru adevar… Aliluia, Aliluia, Aliluia!

Rugaciune dupa masa de dimineata – Cuvine-se cu adevarat 

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim!

Rugăciunile pentru masa de dimineață, sunt parte integrantă din tradiția creștin-ortodoxă și sunt utilizate pentru a exprima recunoștința și venerația față de divinitate, în special în contextul meselor.

Rugăciunea înainte de masa de dimineață începe cu cuvinte de laudă și mulțumire aduse Domnului.  Astfel se exprimă credința că toate binecuvântările și proviziile vin de la El. „Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea mea; pururea lauda Lui în gura mea… Ochii tuturor, Doamne spre Tine nădăjduiesc și tu le dai lor hrană la buna vreme. Deschizi Tu mâna Ta și saturi pe tot cel viu de bunăvoința. Drept este Domnul în toate căile Sale. Aproape este Domnul de toți cei ce-L cheamă pe El întru adevăr… Aliluia, Aliluia, Aliluia.” Această rugăciune subliniază încrederea în providența lui Dumnezeu și recunoașterea Lui ca sursă a tuturor lucrurilor bune.

Rugăciunea după masa de dimineață, „Cuvine-se cu adevărat”, este o expresie de venerare față de Maica Domnului. Textul rugăciunii evidențiază statutul ei special în tradiția creștină: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.” Aceasta evidențiază respectul profund pentru Maica Domnului, recunoscută ca fiind mai presus de îngeri și recunoscută pentru rolul său unic în istoria mântuirii.

Aceste rugăciuni reprezintă momente de recunoștință pentru mâncare. Dar sunt și ocazii de a medita asupra credinței și de a se conecta spiritual cu divinitatea. Ele sunt parte a vieții zilnice a multor credincioși, reamintind de importanța recunoștinței, umilinței și a relației personale cu Dumnezeu.

Distribuie