Aducerea moastelor Sfantului Nichifor Patriarhul Constantinopolului

0

Aducerea moastelor Sfantului Nichifor Patriarhul Constantinopolului este sarbatuita de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 13 martie.

Nerespectand hotararile Sinodului al VII-lea ecumenic de la Niceea, Imparatul Leon Armeanul (813-820) a reinceput lupta impotriva icoanelor. Tot in aceasta perioada, ierarhii care au decis sa lupte impotriva iconoclasmului au fost exilati. Printre acesti ierarhi era si Patriarhul Nichifor, care a fost exilat pe insulat Proconsis. La 13 ani de la exil, acesta trece in nefiinta, in anul 828.

In secolul al IX-lea, imparatii Teodora si Mihail, impreuna cu cei mai importanti moharhi ai vremii au reusit sa il alunge pe patriarhul Ioan si sa restabileasca cultul icoanelor. Mai apoi, l-au ales si randuit ca patriarh pe Metodie.

Dupa alti patru ani, patriarhul Metodie a cerut imparatilor ca moatele Sfantului Nichifor sa fie aduse de la Biserica „Sfantul Teodor”, care se afla pe acea insula si sa fie duse la Constantinopol. La aducerea moastelor Sfantului Nichifor au luat parte atat imparatul cat si senatori si multi credinciosi care ii asteptau venirea cu lumanari aprinse. Moastele sale au fost asezate prima oara la Biserica Sfintei Sofia, iar a doua zi, pe 13 martie au ajuns la Biserica Sfintilor Apostoli. De asemenea, Sfantul Nichifor este praznuit de catre Biserica Ortodoxa si pe 2 iunie.

Distribuie