Aducerea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne si Sf. Ier. Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului

0

Biserica Ortodoxa praznuieste pe data de 2 iulie a fiecarui an Aducerea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne si pe Sfantul Ierarh Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului.

In timpul domniei imparatului Leon cel Mare si al sotiei sale, Virina, doi boieri pe nume Galvie si Candid au mers la inchinare la Ierusalim. Ajungand in Palestina, prin tinuturile Galileii, au gasit acolo sfanta haina a Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara la o femeie evreica, care o pastrase cu cinste, aprinzand o sumedenie de lumini si facand tamaieri.

Astfel se horatasera cei doi boieri sa o ia. Mergand la Ierusalim, au creat o racla foarte asemanatoare cu cea in care se gasea sfantul vesmant al Maicii Domnului; iar cand s-au intors au pus racla facuta in locul celei sfinte si au plecat. Iar cand au ajuns la Constantinopol, au pus-o manastire mica a lor care se numea Vlaherne, unde incearca sa ascunda racla sfanta. Totusi, vazand ca acest lucru nu este posibil, l-au informat pe imparat care s-a bucurat nespus de mult. Facu astfel imparatul o biserica la acel metoc, loc unde a pus sfanta racla, pazind intreaga cetate si alugand vrajmasii si bolile grele.

Iuvenalie a ajuns pe vremea Sfantului Teodosie cel Mic, traind pe vremea imparatilor Marcian si Leon, facand parte si din Sinodul din Efes si Sinodul de la Calcedon. Marcian, impreuna cu Pulheria in timp ce au zidit Vlaherne, il intreaga pe Iuvenalie unde a fost pus trupul Fecioarei Maria. Acesta a raspuns, asa cum scrie si in Scriptura, faptul ca nu stie, insa se spune ca dupa ce a fost ingropata de apostoli, cantarea ingerilor s-a auzit pret de trei zile.

Dupa trei zile, deoarece unul dintre apostoli nu fusese la ingroparea Nascatoarei de Dumnezeu a deschis mormantul si constata cu stupoare faptul ca moastele nu mai erau acolo ci doar cele de ingropare. Iar imparatul il ruga pe Iuvenalie ca macar sicriul alaturi de cele de ingropare sa le pecetluiasca si sa le trimita, lucru pe care Iuvenalie l-a facut. Pe toate acestea imparatul le aseaza in Biserica Nascatoarei de Dumnezeu, pe care acesa o zideste in Vlaherne. Iar Sfantul Iuvenalie, pastorind toti cei 38 de ani pe care i-a trait isi da sufletul in mainile Domnului.

Distribuie