Cuviosul Moise Etiopeanul

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Cuviosul Moise Etiopeanul in fiecare an pe 28 august.

In Egipt era un talhar renumit pe nume Moise, de neam etiopean. Inainte de toate el a fost rob al unui stapan vestit, care pentru toate faptele rele si pentru multele feluri de ucideri a fost gonit si se alatura talharilor. Datorita faptului ca era solid si aspru la manie, talharii il pun ca si conducator.

Odata cauta sa omoare un pastor dupa ce acesta il impiedica sa faca un lucru rau. Vazand pastorul pe celalalt mal al Nilului, se decisese sa treaca apa, luand sabia in gura, punandu-si camasa in cap. Totusi, pastorul prinzand de veste a reusit sa fuga.

Cuprins de manie, se apuca sa injunghie patru berbeci alesi, insirandu-i pe o funie si trecu Nilul inot.

Mancand carnurile si vanzand pieile berbecilor in schimbul vinului, se duce la sotiile lui. Toate acestea sunt povestite pentru a arata ca toate persoanele care doreasc, se pot mantui prin pocainta.

In cele din urma acesta veni intru umilinta, din oarecare primejdie. Se duce la o manastire si s-a pocait atat de mult incat si-a convins si sotiile sa se converteasca si acestea la crestinism.

Sezand in chilia sa, la el in incapere intrasera niste talhari. Acestia nu stiau ca el este Moise, pe care cuviosul, legandu-i cu un streang, ii puse pe umeri ca pe un sac de paie, ducandu-i la obste.

Ajuns acolo spuse catre fratii sai „Din moment ce mie nu mi se cade sa fac nedreptate, am gasit acesti talhari care au venit sa imi faca rau. Ce porunciti pentru ei?” Iar cei care stiau faptul ca el este Moise, vataful de talhari se marturisira lui Dumnezeu, lepadandu-se de lume si s-au facut calugari iscusiti.

Moise traieste restul vietii cu placere dumnezeiasca, luptandu-se mereu cu demonul neastampararii, fiind preot si lasand in urma sa 70 de ucenici. Moare de batran, pe cand avea 75 de ani si se muta la Domnul.

Patericul egiptean vorbeste despre acesta sub numele de Moise „cel din talhari” sau Moise Arapul.

Distribuie