Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

0

Inchinarea cinstitelor lanturi ale Sfantului Apostol Petru este praznuita in fiecare an pe 16 ianuarie. Aflam din Faptele Apostolilor (12, 1-11) ca, in anul 42 d. Hr, Irod a ordonat soldatilor sa il aresteze pe Sfantul Apostol Petru iar mai apoi sa il intemniteze si sa il lege in lanturi. Peste noapte, cand acesta era pazit de doi ostasi, ingerul Domnului i se arata si il loveste in coasta pentru a se trezi.

Mai apoi, il scoate din temnita, moment in care toate lanturile de fier cad de pe acesta. Auzind de toate acestea, niste credinciosi se furiseaza in temnita sa ia lanturile pentru a le pastra. Dupa ce ingerul Domnului il ajuta pe Sfantul Petru sa evadeze, apostolul merge sa raspandeasca faptele Mantuitorului si cuvantul lui Dumnezeu in nenumarate tari.

Lanturile de fier au fost trecute din generatii in generatii de catre crestini, iar apoi au ajuns la Patriarhul Iuvenalie. Acesta i le-a daruit Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar. Evdochia le-a dus in 437 la Constantinopol, unde va fi pus la loc de cinste in biserica ridicata in memoria Sfantului Apostol Petru. Conform traditiei, tot in acel locas de cult au fost aduse si lanturile cu care Apostolul Petru a fost batut in perioada imparatului Nero.

Distribuie