Intampinarea Domnului

0

Biserica ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, cunoscuta in popor si sub numele de Stretenia, la data de 2 februarie a fiecarui an. Fecioara Maria l-a adus pe pruncul Iisus la templul din Ierusalim pentru a il oferi drept ofranda lui Dumnezeu, asa cum cerea vechea lege. Tot pe 2 februarie, avea loc si slujba de purificare a mamei.

Dat fiind faptul ca Fecioara Maria a avut parte de o nastere imaculata cand a dat viata Domnului nostru Iisus Hristos, ea nu ar fi fost nevoita sa se supuna legilor, insa a facut acest lucru impreuna cu fiul sau. Odata ajunsi la Templu, Sfanta Familie este primita de catre batranul preot Simeon si de catre proorocita Ana.

Aceasta sarbatoare a Intampinarii Domnului a fost introdusa la Roma in anul 494, cand a inlocuit vechea serbare pagana a Lupercaliilor, sarbatoare care il cinstea pe zeul Pan. Acesta era omoratorul lupilor si ocrotitorul turmelor. In partea de rasarit a Imperiului sarbatoarea a fost introdusa de catre imparatul Iustin in anul 526.
Pana si in ziua de astazi se obisnuieste ca la 40 de zile de la nastere mamele sa isi duca copiii pentru a ii indumnezei, precum facuse insusi Sfanta Fecioara Maria.

Distribuie