Scoaterea Sfintei Cruci

1

Sarbatoarea Scoaterii Sfintei Cruci coincide cu Postul Adormirii Maicii Domnului si incepe de regula 1 august. Totusi, este posibil ca aceasta sarbatoare sa pice si pe data de 31 iulie. Aceasta sarbatoare a aparut la dorinta grecilor si a rusilor de origine ortodoxa.

Semnificatia acestei sarbatori este praznuirea biruintei pe care rusii au inregistrat-o asupra bulgarilor, dar si grecii asupra sarazinilor. Pe data de 1 august, La Constantinopol se scotea din procesiune lemnul Sfintei Cruci din Palatul Imperial.

Mai apoi, Sfanta Cruce era dusa la catedrala Sfanta Sofia. Iar de pe data de 1 si pana pe 15 august se savarseau o serie de procesiuni, menite sa-i fereasca pe credinciosi de boli si de suferinte.

Acest moment liturgic era savarsit in amintirea aratarii pe cer a Sfintei Cruci si a Sfantului Imparat Constantin cel Mare.

Eliberarea grecilor de sub saracini a avut loc in timpul imparatului Manuel Comnenul (1143-1180). Iar conform legendelor, acest lucru a putut fi realizat doar cu ajutorul Sfintei Cruci. In unele biserici rusesti se obisnuieste ca in aceasta zi sa se savarseasca sfintirea Apei Mici.

Tot in aceasta zi se face pomenirea celor 7 frati Mucenici Macabei, care au trait pe vremea lui Antioh al IV-lea (175-164 i.Hr). Datorita faptului ca acesti frati au refuzat sa se inchine la icoane la ordinul imparatului si pentru ca si-au manifestat iubirea fata de Dumnezeu, au fost aruncati in foc. Mai tarziu, cei 7 frati au primit cununile mucenicesti.

Aici puteti citi mai multe informatii despre Postul Adormirii Maicii Domnului

Distribuie