Sf. Mare Mucenic Artemie; Sf. Cuv. Matroana

0

Sfantul Mare Mucenic Artemie si Sfanta Cuvioasa Matroana sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 20 octombrie.

Mucenicul Artemie, duce, august si patriciu al Alexandriei, era extrem de apreciat de Imparatul Constantin cel Mare. Insa, imparatia fiind luata de Iulian Paravatul, care persecuteaza crestinii din Antiohia. Din acest motiv, Artemie merge nechemat la Iulian pentru a mustra faradelegea acestuia.

Pentru cuvintele adresate Iulian ordona ca Sfantul Artemie sa fie batut lemne, zgariindu-l pe spate cu lamele ascutite ale cutitelor, strapungandu-i coastele si tampletele cu varfurile sulitelor. Si despicand taietorii de pietre o roca mare il baga pe Artemie intr-insa, lasand piatra peste trupul sau. Sfantul este strivit de piatra cea mare insa paganii au continuat sa ii batjocoreasca trupul iar intr-un final i-au taiat capul.

Astfel a primit Artemie cununa muceniei iar sfintele lui moaste au fost transportate de la Antiohia la Constantinopol, de Aristis, o femeie a unui oarecare diacol. Iar trupul sau a fost ingropat la locul care se numeste Ocsia.

Cuvioasa Matroana s-a nascut in secolul al XIV-lea, in satul Volissos de pe insula Chios din Grecia, intr-o familie instarita, cu parinti foarte credinciosi, pe care ii chema Leon si Ana.

Inca de la o varsta frageda sfanta avea o inclinatie speciala pentru viata monahala. Intr-o oarecare zi alege sa isi lase in urma parinti, preferand sa traiasca intr-un loc pustiu, la o mica manastire de maicute. La scurt timp, acolo i se vor alatura si alte calugarite, cu care s-a nevoit impreuna pentru mantuire.

De-a lungul vietii sale, Sfanta Cuvioasa Matroana a facut foarte multe minuni. Iar dupa trecerea in nefiinta a acesteia, va fi slavita foarte multa vreme, fiind data drept exemplu pentru viata ei sfanta si curata. Era o persoana foarte milostiva, ajuta pe cei nevoiasi, ingrijea bolnavii, vindecandu-i pe cei care se luptau cu boli grave.

Acastistul sfintei a fost creat de Mitropolitul Nichita din Rodos si a fost gasit intr-un codice care dateaza din anul 1455, unde se specifica faptul ca sfanta cuvioasa inainte de data aceasta.

Cuvioasa Matroana este praznuita de Biserica Ortodoxa si in fiecare an pe 15 iulie, celebrand astfel ziua in care capul sau a fost gasit.

Distribuie