Sfanta Mahrama a Domnului

0

Sfanta Mahrama a Domnului este praznuita si sarbatorita in fiecare an pe 16 august. Potrivit traditiei ortodoxe, panza a fost oferita de Mantuitorul nostru Iisus Hristos regelui Abgar al Edesei pentru a se vindeca de lepra. Pe aceasta panza a ramas pictat chipul Mielului lui Dumnezeu, care, de-a lungul veacurilor, a reprezentat un model pentru iconografi.

Totusi, Sfanta Mahrama a Mantuitorului nostru Iisus Hristos nu a fost atestata apostolic sau evanghelic nici pana in zilele noastre. Cu ajutorul unei traduceri siriace, Eusebiu de Cezareea a integrat-o in scrierea “Istoria Bisericeasca”. In cadrul acestei lucrari este prezentata corespondenta Mantuitorului cu regele Abgar.

Tot aici este relatat faptul ca Abgar ii trimite Mantuitorului prin curierul Anania o scrisoare in care il roaga sa il vindece de boala necrutatoare care il cuprinse si sa il fereasca de prigonirile iudeilor. Mantuitorul ii raspunde la randul sau faptul ca nu poate veni insa ii spune ca va trimite in schimb pe unul dintre ucenicii sai, pe Tadeu pentru a il vindeca. Totusi, Eusebiu nu mai mentioneaza ce a facut regele dupa ce a primit raspunsul de la Mantuitor.

Aceasta nu are nici o atestare evanghelica sau apostolica. Eusebiu de Cezareea a inserat-o dupa o traducere siriaca in lucrarea Istoria Bisericeasca. In aceasta lucrare ne este relatata corespondenta dintre regele Abgar si Hristos. Aflam ca regele ii trimite lui Hristos prin curierul Anania o scrisoare prin care ii cere sa vina la el sa-l vindece de boala de care era cuprins si sa-l fereasca de prigonirile iudeilor. Mantuitorul ii raspunde ca nu poate veni, dar ca ii va trimite pe unul dintre ucenicii Sai, cu numele Tadeu sa-l vindece. Eusebiu nu ne relateaza ce a facut Abgar dupa primirea raspunsului de la Hristos.

In scrierea apocrifa “Doctrina Addaei” se mentioneaza ca regele a trimis un pictor care sa zugraveasca fata Mantuitorului pe panza. Insa din pricina faptului ca pictorul nu va reusi sa faca acest lucru, Mantuitorul insusi isi va pune fata pe pe panza.

Totusi, potrivit Sfantului Ioan Damaschin, Hristos si-ar fi intiparit chipul Sau pe o bucata din haina sa iar Sfanta Mahrama va ajunge rege prin intermediul lui Iuda Tadeul.

Share.