Zamislirea Sf. Proroc Ioan Botezatorul

0

Zamislirea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul este praznuita de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe pe 23 septembrie.

Dumnezeiasca Zamislire a Sfantului Proroc Ioan Botezatorul a fost binevestita de dumnezeiescul Arhistrateg Gavriil care ii spune proorocului Zaharia faptul ca rugaciunea sa a fost ascultata. Astfel, din aceasta s-a aflat mai devreme dumnezeiasca si fecioreasca nastere a Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu, si anume pentru minunea si a batranetilor si a sterpiciunii Elisabetei.

Cand bunul Dumnezeu se pregatea a-l trimite pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa se pogoare din inaltul Cerului pentru a fi zamislit in chip feciorelnic in sanul Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara, dori sa vesteasca acasta minune.

Mai mult, Arhanghelul Gavriil ii vesteste lui Zaharia, in timp ce slujea la templu, ca sotia sa Elisabeta, inaintata in varsta fiind, va naste un fiu pe care il va chema Ioan. Nasterea Inaintemergatorului s-a petrecut cu sase luni inainte ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa se nasca.

Vazandu-l pe Inaintemergator, Zaharia fu cuprins de spaima insa Ingerul il linisti dupa ce ii spuse: „Nu-ti fie teama, Zaharie, rugile tale au fost ascultate, si femeia ta Elisabeta iti va darui un fiu pe care il vei numi Ioan. Vei avea multa bucurie si veselie, si multi se vor bucura de nasterea lui. Caci el va fi mare in fata Domnului, si se va umple de Duhul Sfint inca din sinul mamei sale” (Luca 1, 13-15).

Insa Zaharia era batran, si la fel era si femeia lui. Tocmai de aceea acesta se indoi Zaharia de cuvintele rostite de Inger cum ca acolo unde Dumnezeu voieste, randuiala firii poate fi biruita. Tocmai de aceea Arhanghelul Gavriil il instiinta ca pentru necredinta de care a dat dovada dar si pentru a invata cum sa foloseasca graiul doar pentru a-l preamari pe Hristos, acesta va ramane mut pana cand pruncul se va naste.

In aceasta zi se mai face si pomenirea Cuvioaselor Xantipa si Polixenia.

Distribuie