Aducerea moastelor Sf. Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei

1

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Filotei si Aducerea moastelor Sfantului Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul in fiecare an pe 29 ianuarie.

Dupa ce Sfantul Sfintit Mucenic Ignatie este chemat la Domnul, pe 20 decembrie in anul 107, moastele sale sunt aduse la Roma. Crestinii stiu de Ignatie ca a fost ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan, Episcop al Antiohiei si un darz aparator al credintei cele drepti.

Odata aduse moastele la Roma, crestinii aflati acolo ii strang osemintele pentru ca un an mai tarziu, in 108, sa le duca in Antiohia. Acolo, cei de credinta dreapta ii ingroapa moastele in cimitirul de langa Dafne, de la marginea orasului.

In anul 438, pe vremea imparatului Teodosie al II-lea, caligraful, moastele Sfantului Ignatie sunt mutate in Biserica „Sfantul Ioan Gura de Aur” in mijlocul Antiohiei.

Mai apoi, in secolul al VII-lea, pe vremea imparatului Heraclius (610-641), moastele lui Ignatie sunt aduse iarasi la Roma, unde vor fi asezate in Biserica „Sfantului Clement”. Iar cu prilejul acestei zile se praznuieste amintirea aducerii lor din Roma la Antiohia din anul 108.

Despre Sfantul Mucenic Filotei nu se stiu foarte multe. Totusi, in Scrierile Bisericesti se spune ca sfantul a patimit in numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos in Samosata, Siria.

In urma tuturor torturilor la care acesta a fost supus de pagani in timp ce propovaduia Cuvantul Domnului, primeste cununa muceniciei refuzand sa renunte la calea cea dreapta, marturisind pana la ultima suflare faptul ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie