Încă din copilăria mică suntem învățați că avem un protector tainic alături în îngerul păzitor. Printre primele rugăciuni de altfel, în viața micului creștin este și binecunoscuta rugăciune adresată îngerului care ne este alături de la botez și până în ultima clipă a vieții. Astfel, avem conștiința faptului că Dumnezeu ne poartă de grijă, dându-ne permanent alături o călăuză prin îngerul păzitor.
Prezenți în Sfânta Scriptură
Îngerii au un rol esențial în doctrina creștină, învățăturile despre existența și rolul rol fiind cuprinse nu doar în cărțile de cult ortodoxe ci și în Sfânta Scriptură precum și în scrierile Sfinților Părinți. Îngerii sălășluiesc în Împărăția Lui Dumnezeu, în biserică însă ne sunt alături pretutindeni la fiecare pas la vieții.
Îngerul-călăuză permanentă în viață
Însăși cuvântul “înger” trimite la rolul slujirii lor în fața Creatorului, Dumnezeu. Conform învățăturilor bisericești, fiecare prunc primește atunci când este trimis în lume și botezat întru-Hristos un înger păzitor care să îi călăuzească pașii pe întreg parcursul vieții.Chiar dacă omul se află sub oblăduirea lui Dumnezeu, rolul îngerului păzitor în viața nu este deloc lipsit de valoare. Tainic, trimisul lui Dumnezeu pentru a avea grijă permanentă de creștin rămâne alături de acesta până în clipa trecerii în veșnicie.
Ce se întâmplă în clipa morții
Potrivit învățăturilor marilor duhovnici, în clipa morții, îngerul păzitor stă lângă om și îl păzește de “năvala” duhurilor rele care așteaptă cu ardoare să îi fure și piardă sufletul. Acesta rămâne alături de suflet lângă trup pentru primele 24 de ore. Ulterior, călătoria sufletului spre vămile văzduhului are loc tot de mână cu îngerul care i-a fost călăuză de-a lungul vieții.În cer, sufletul mai primește alături o ceată de 6 îngeri, pe lângă cel păzitor pentru a călători spre frumusețile Raiului și spre a i se arăta muncile iadului. Se spune că atunci când se înfricoșează de ceea ce vede în iad, sufletul este apărat ferm de aripile îngerului păzitor.