Cuv.Ioan de la Lavra Veche

0

Cuviosul Ioan de la Lavra cea Veche este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 19 aprilie. Lavra Veche era denumirea locasului Cuviosului, o locatie in apropierea Ierusalimului, in pustiul Palestinei.

In acea veche lavra a ajuns si Cuviosul Ioan sa se pustniceasca, care inca din tinerete isi arata iubirea fata de Dumnezeu, ascultand si facand intru totul invatatura Domnului. Conform scrierilor bisericesti, Ioan ar fi spus „Iar mie a ma lipi de Dumnezeu bine este.”

Nelasandu-se ispitit de placerile lumii, instrainandu-se de patrie, adoptand viata monahiceasca si mergand in tara straina in numele bunului Dumnezeu pentru a propovadui cuvantul Lui si nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Ajuns la sfintele locuri ale Ierusalimului se inchina la Mormantul lui Hristos si la Cinstita Cruce. Mai apoi merge la lavra Sfantului Hariton unde se invredniceste intr-insa de dregatoria preoteasca. Toate acestea datorita vietii sale imbunatatile, aratandu-se urmator pustnicilor celor de odata, infranandu-si patimile trupesti si rugandu-se cu ardoare la Dumnezeu neincetat.

Petrecu mult timp la lavra cu multe nevointe cu care si-a subtiat trupul atat de tare incat a devenit inger pamantesc in trup muritor.

Dupa o viata indelungata in care nu a trecut o zi fara a-si arata iubirea nemarginita fata de Dumnezeu, acesta se muta la Ceruri, sufletul lui fiind dus de mainile ingerilor in locasul ceresc.

sursa: Atelier Icoane

Distribuie