Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare

0

Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Cuvioasa Macrina in fiecare an pe 19 iulie.

Macrina s-a nascut in jurul anului 327, primind la botez numele bunicii sale. Cuvioasa este sora a Sfantului Vasile cel Mare pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an pe 1 ianuarie si a sfantului Grigorie din Nyssa, praznuit in aceeasi luna pe 10 ianuarie.

Sfanta Macrina era cea mai dintre toti cei zece copii ai familiei. In momentul nasterii sale, un anume personaj misterios ii apare in vis de trei ori mamei sale, indemnand-o sa ii ofere fetei numele de Tecla, prima mucenita si model al fecioarelor crestine. Mama Macrinei pastreaza secret acest nume, preferand sa ii ofere numele bunicii sale, Macrina cea Batrana, care in trecut a fost ucenica a sfantului Grigore Taumaturgul si care a trait vreme de cativa ani buni in padurile din Pont din cauza Marii Persecutii.

Macrina s-a bucurat de o educatie aleasa, primita de la mama ei Emilia, o crestina desavarsita. Tatal acesteia, Vasile dorea ca Macrina sa intemeieze o familie prin Taina Nuntii. Totusi, tanarul cu care fata urma sa se casatoreasca moare la scurt timp dupa anuntarea logodnei. Datorita acestui lucru Macrina refuza sa se mai casatoreasca, preferand sa isi inchine intreaga viata Domnului nostru Iisus Hristos.

Alege viata monahala, perioada in care viata monahala putea sa aiba loc in sanul familiei. Astfel, Macrina transforma casa parinteasca intr-un loc simplu unde va trai o viata simpla. Pana in momentul in care fratii sfintei au devenit mari, Macrina si-a petrecut timpul crescandu-i si oferindu-le o educatie aleasa alaturi de mama sa. Mai apoi, impreuna cu Emilia si cu alte cateva rude si servitoare se retrag la Pont, unde vor intemeia o comunitate cu viata de obste. Iar Sfanta Macrina va fi in fruntea acestei comunitati pana in momentul in care isi da sufletul in mainile Domnului si se muta in Ceruri, in anul 379.

Distribuie