Cuv. Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui

0

Cuviosul Mucenic Nicon si cei 199 de ucenici ai lui sunt praznuiti de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 23 martie.

Nicon se trage din cetatea Neapole si a trait pe vremea ighemonului Cvintilian. In unele scrieri acesta este descris ca avand o infatisare frumoasa, aprig in razboaie si stralucitor la vedere. De asemenea, tatal sau era pagan si se inchina la idoli, pe cand mama lui era crestina si il slujea pe Dumnezeu. In timpul unei lupte la care lua parte, Nicon isi aduce aminte de indemnurile mamei si ii cere Domnului nostru, Iisus Hristos ajutorul. Dupa aceea, se insemneaza cu semnul sfintei cruci si se arunca in mijlocul bataliei. Odata ce lupta lua sfarsit, Nicon se intoarce acasa la casa lui. Dupa ce i-a povestit mamei sale toate cele intamplate urmeaza drumul Constantinopolului.

Totusi, ajungand pe o insula numita Hios, decide sa debarcheze si sa se urce pe unul dintre muntii de acolo. Acolo el va ramane sapte zile, postind si luand parte la priveghi si rugaciune. In aacea perioada un inger i s-a aratat si l-a indemnat sa coboare de pe munte impreuna cu toiagul pe care acesta i-l daduse. Ajuns la tarm, Nicon gaseste o corabie cu care va calatori pret de doua zile pana la muntele Ganos. Ajungand acolo, vazu cum un episcop imbracat simplu il lua de mana si il duse in pestera in care acesta statea. Pentru inceput episcopul il invata cele de cuviinta, dupa care l-a botezat in numele Sfintei Treimi, iar mai apoi l-a impartasit cu Sfintele Taile. Trei ani mai tarziu acesta l-a hironit prima oara ca preot, iar mai apoi ca si episcop.

Odata cu hironisirea lui ca episcop, Nicon avea responsabilitatea de a avea grija de cei o suta si noua zeci de monahi cu care merge in Mitilene, iar de acolo au pornit spre Italia. A ajuns acasa ca sa isi ia ramas bun de la mama sa, pe care a ingropat-o dupa care a mers in Sicilia la muntele Tavromeniei. Alaturi de el in aceasta calatorie il vor mai insoti inca 9 monahi. Totusi, Ighemonul auzind de tot ceea ce se vorbea despre sfant, a ordonat trupelor sa fie arestat si adus inaintea lui. Acestia au fost supusi la chinuri inumane si torturati mult timp, dupa care au fost intr-un final omorati. Ighemonul a considerat ca nu este suficient ca Nicon sa fie torturat precum cei 199 de monahi, ci a ordonat ca trupul sau sa fie ars cu faclii, sa ii fie legate greutati de picioare, sa fie tarat pe pamant si impins in prapastie, sa fie lovit cu pietre, sa i se taie limba si in cele din urma capul. Astfel s-a savarsit patimirea lui muceniceasca.

sursa foto: http://www.ateliericoane.ro/

Distribuie