Cuv. Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe cuviosul Nichita Marturisitorul, Episcol al Calcedonului in fiecare an pe 28 mai.

Parintele nostru iubit, cuviosul Nichita incepe iubirea credintei crestine si implicit a lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos inca de mic.

Se lepada de toate cele lumesti, renuntand la bunurile materiale, fiind iubit de Dumnezeu pentru aceasta si pentru viata imbunatatita. Iar pentru iubirea si credinta de neclintit de care da dovada, cuviosul ajunge la ceva timp distanta Arhiepiscop al Calcedonului. In aceasta pozitie extrem de importanta era asemenea unei faclii in sfesnic, luminand turma lui Hristos, impodobind totodata si Biserica Mantuitorului.

Fiind o persoana extrem de milostiva din fire, ii ajuta mereu pe cei saraci, oferindu-le hrana celor flamanzi si haine celor goi si nevoiasi din fire. Mai mult, toti strainii care veneau la el, Nichita ii primea si le oferea loc de odihna. Era parinte al sarmanilor, aparator al vaduvelor si izbavitor al paganilor.

Pe vremea imparatului pagan Leon Armeanul, care a dus o lupta impotriva crestinismului si a sfintelor Icoane, Nichita isi recunoscu credinta si faptul ca il slujeste pe Mantuitorul Hristos, iar doar unul este Dumnezeu, Creatorul acestei lumi. Dat fiind faptul ca trecu multa vreme de cand se lepada de toate tentatiile si de toate bunurile lumesti, il mustra pe Leon, lepandand dogmene necredincioase ale paganilor, alegand sa invete si sa sfatuiasca pe cei rataciti despre credinta cea dreapta, despre iubirea fata de Hristos si inchinarea icoanei Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara, a lui Hristos dar si a tuturor sfintilor.

Pentru cele marturisite cuviosul Nichita a suferit foarte mult, fiind chinuit si batjocorit de imparatul cel rau si necredincios. Astfel, Sfantul Cuvios Nichita suferi izgoniri, chinuri si multe defaimari.

Dupa foarte multi ani, fiind supus la foarte multe chinuri, trece in pace la Domnul, lasand in urma lumea pamanteana. Astfel, ajuns in mainile Domnului, sufletul lui Nichita este preamarit in cer inaintea ingerilor, iar pe pamant inaintea oamenilor. Iar moastele sale au facut foarte multe minuni, vindecand pe cei bolnavi care se rugau la Dumnezeu si la Cuvios.

Sursa foto: Atelier Icoane

Share.