Cuv. Samson, primitorul de straini; Sf. Mc. Anect

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cuviosul Samson si pe Sfantul Mucenic Anect in fiecare an pe 27 iunie.

Samson era de neam roman, ruda a marelui imparat Constantin. Toate averile si lucrurile materiale pe care le avea de la parinti le ofera saracilor. Merge la Constantinopol, la casele de rugaciune, unde isi va petrece in cuviinta timpul, de unul singur, bucurandu-se de Sfintele Scripturi, dedicandu-si tot timpul in numele Domnului.

Patriarhul Mina, afland de Samson si de viata plina de Dumnezeu pe care o duce se decide sa il hironeasca preot. Asa ajunsese Samson o binecuvantare pentru saraci si nevoiasi. Iar datorita cunostintelor si mestesugului sau doctoricesc, reuseste sa il vindece pe imparatul Iustinian care cazuse bolnav grav la pat.

Drept rasplata, imparatul mirandu-se de vrednicia si smerenia de care a dat dovada, se ofera sa zideasca marea si vestita casa de oaspeti, punandu-l pe Samson schevofilax (pazitor al sfintelor vase ale bisericii celei mari). Acolo isi va petrece cu mare placere majoritatea timpului, unde va indruma pe multi pe calea cea dreapta dupa care va adormi. Sfintele sale moaste au fost apoi mutate in mare biserica a Sfantului Mochie, izovrand in absolut toate zilele tamaduirii, in cintea si lauda Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Anect a trait in vremuri tulburi, pe vremea imparatului Diocletian si a guvernatorului Cezareei din Capadocia, Urvan, perioada in care persecutiile crestine au infricosat intreaga lume.

Iar datorita faptului ca Anect ii invata pe oameni despre credinta cea dreapta si pentru ca ii imbarbata sa nu se teama de chinurile la care ar putea fi supusi, ci chiar din contra, sa ridice fruntea sus si sa fie dispusi sa isi dea viata in numele Domnului si a credintei cele drepte, este parat la guvernator si capturat.

Intr-o prima faza este intemnitat, dupa care este adus inaintea guvernatorului, unde este silit sa aduca ofranda idolilor, pe care Anect ii va dobori cu ajutorul rugaciunii si a bunului Dumnezeu.

De aceea este intins de pagani si batut cu toiege dupa care este spanzurat de un lemn. Mai apoi ii taiasera si degetele de la maini si de la picioare, fiind impuns cu unghii de fier pe tot trupul.

Biruieste toate chinurile iar prin aratarea ingerului Domnului reuseste sa ramana sanatos si sa faca fata tuturor chinurilor la care este supus. Cei de fata, vazand cum sfantul rabda toate chinurile, se indreptasera spre el pentru a fi botezati si vindecati de toate bolile cumplite. Sfantul continua sa fie supus la chinuri inimaginabile. Intr-un final, guvernatorul decide ca sa i se taie capul lui Anect. Asa obtine sfantul cununa muceniciei in numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos si a credintei cele drepte.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie