Cuv. Teodora din Alexandria

1

Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Cuvioasa Teodora din Alexandria in fiecare an pe 11 septembrie.

Asa cum Imparatia lui Hristos s-a asemanat cu zece fecioare, asa cum era si in pilda din Evanghelie a lui Hristos, in acelasi mod si zece femei, asemuindu-se cu schima barbatilor, au distrus idolii cei diavolesti. Printre aceste zece femei se numara si Teodora, numele sau insemnand darul lui Dumnezeu.

Teodora se trage din cetatea Alexandriei si a trait in secolul al V-lea, pe vremea imparatului Zenon. Se nascuse intr-o familie instarita si Dumnezeu ii oferise un sot iubitor si credincios. Insa din cauza diavolului, Teodora cade in preacurvie si pacat cu un tanar in timp ce sotul ei lipsea. Din pricipna mustrarilor de constiinta, la putin timp, Teodora isi paraseste sotul si casa si intra in Manastirea Octodeocat, tunsa si imbracata in straie barbatesti.

Astfel, sfanta petrecu timpul cautandu-si mantuirea. Auzind cuvintele bunului Dumnezeu ca nimic nu este ascuns si ca totul se va vedea la judecata de apoi, Teodora vazu gravitatea pacatului. Astfel, se leapada de imbracamintea femeiasca, preferand sa ia schima ingereasca a monahilor. Astfel, isi schimba numele din Teodora in Teodor si merge la o manastire barbateasca unde se va pocai si va plange pentru pacatul comis.

Dupa doi ani de slujbe grele, chinuindu-se sa aduca lucruri necesare manastirii, staretul manastirii o trimite pe Teodora sa cumpere grau, aceasta fiind obligata sa innopteze la Manastirea Enatului. Aici, staretul manastirii primi vizita fiicei sale. In timpul noptii, Teodor o gaseste in chilia care i-a fost data pe fiica staretului care il indemna la pacat. Refuzand, fata gasi pe altcineva cu care pacatui si ramasese insarcinata. Dupa ce copilul se nascuse, staretul acelei manastiri aduce copilul la Manastirea Octodeocat, lasandu-l la poarta, punand fapta pe seama lui Teodor.

Primind aceasta prihanire ca fiind adevarata, Teodora ia pruncul si il hraneste, ingrijindu-se de el ca si cum ar fi fost al sau.

Mai apoi, pentru dragostea pe care i-o purta lui Dumnezeu si pentru canonul pacatului comis, i-au permis sa locuiasca langa manastire vreme de 7 ani, trebuind sa suporte gerul iernii, cu arsita iernii si cu culcarea pe joi. Cu greu reusi sfanta sa reintre in biserica. Iar de atunci, rugandu-se zi si noapte si cu multe osteneli iar dupa alti doi ani Teodor moare, moment in care cei de la biserica afla ca acesta a fost de fapt femeie. Tot in acea perioada, sotul Teodorei, fiind indrumat de bunul Dumnezeu catre acea manastire afla de cele intamplate iar intristandu-se de veste ceru staretului permisiune sa ramana in chilia fostei sale sotii si sa aiba grija de copil. Iar toata iubirea, grija si sfaturile oferite de Teodora si sotul ei au dat roade, copilul ajungand staret al manastirii.

Distribuie