Cuv. Xenofont, sotia sa Maria si fiii lor Arcadie si Ioan

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Cuv. Xenofont, sotia sa Maria si fiii lor Arcadie si Ioan in fiecare an pe 26 ianuarie.

Xenofont era unul dintre cei mai instariti oameni ai Constantinopolului. ALaturi de sotia sa, Maria, duceau o viata frumoasa, dupa voia bunului Dumnezeu. Acestia isi vor trimite copiii la o scoala in Fenicia, Beirut. Fiind chinuit de o boala crunta, isi cheama alaturi copiii pentru a fi langa el pe cand era pe patul de moarte. Ii indeamna sa ii urmeze exemplul si sa duca o viata precum a lui, spunandu-le ca nu vor avea nevoie de alt invatator deoarece invatatura primita acasa este mult mai importanta decat cea pe care ar putea-o deprinde de afara.

Cuviosul ii cere bunului Dumnezeu pana cand va reusi sa isi vada copiii desavarsiti intru toate. Dumnezeu, deoarece este bun si mare, ii asculta rugaciunea cuviosului si ii prevesteste intr-un vis ca acesta se va insanatosi. Dupa savarsirea acestei minuni, Ioan si Arcadie, fiii lui Xenofont se hotarasc sa revina in Beirut. Desi in timpul calatoriei acestora pe mare se isca o furtuna imensa, prin rugaciunea acestora vor ajunge la uscat insa fiecare in alta tara. Ioan ajunsese intr-un tinut numit Melfitan, in timp ce Arcadie poposise in Tetrapirghia. Acestia isi petreceau majoritatea itmpului intrustati, nestiind faptul ca ambii au scapat cu viata. Iar datorita faptului ca nu au pierdit in adancul marii, acestia vor imbraca haina monahala.

Vazand ca trecura doi ani de zile fara a primi vesti de la fiii lui, cuviosul va trimite o sluga la Beirut sa afle motivul pentru care cei doi nu au reusit sa vina sa il mai vada pe tatal lor. Sluga nu ii va gasi, insa il va intalni intr-o manastire pe unul dintre insotitorii celor doi fii de pe corabie. Acesta ii spune slugii ca doar el a reusit sa scape teafar de cumplita furtuna. Intorcandu-se inapoi la Xenofont, sluga ii spune cuviosului faptul ca fiii lui au murit pe mare.

Dupa rugaciunile sale si ale sotiei sale, Maria, Dumnezeu li se arata in vis si le vesteste faptul ca fiii lor sunt inca in viata. In urma visului, cei dori parinti vor merge la Locurile Sfinte pentru a-si descoperi copiii. Desi acestia nu erau acolo, prin grija pe care le-o porta bunul Dumnezeu, Ioan si Arcadie vor veni la Locurile Sfinte pentru a se inchina. Dupa ce isi vor revedea copiii, cei doi parinti vor itnra in monahisc. Iar datorita vietuirii bune de care au dat dovada, Xeonfont si Maria primesc darul de a savarsi minuni.

Ducand o viata exemplara pana la finele vietii lor, acestia se vor muta cu cinste la Domnul.

Distribuie