Cuvioasa Xenia

0

Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Cuvioasa Xenia in fiecare an pe 24 ianuarie.

Sfanta Cuvioasa Xenia, cunoscuta si sub numele de Evsevia, a fost fiica unui important dragot al Cetatii Eterne, Roma. Renunta la placerile lumesti, la averea ei si isi lasa parintii in urma pentru a-si petrece tot restul vietii alaturi de Dumnezeu prin rugaciune, post si saracie.

Tatal acesteia era un crestin, iar datorita faptului ca avea foarte multi prieteni, isi va logodi fata inca de mica cu un fiu de senator. Desi toti din casa au primit vestea cu bucurie, Xenia nici nu voia sa auda de acest lucru. Iar pe cand parintii ei se pregateau pentru marele moment, cuvioasa disparu de acasa alaturi de alte doua slujitoare crestine in speranta ca vor ajunge in Alexandria Egiptului. Isi va schimba numele din Evsevia in Xenia, nume pe care cuvioasa il va pastra si dupa ce se va calugari.

Corabia cu care acestea calatoreau facu oprire in insula Cos din arhipelagul Sporadelor, o insula situata pe tarmul Asiei Mici. Xenia, alaturi de cele doua slujitoare vor ramane aici. Cautand un locsor unde ar putea sa se stabileasca pana la sfarsitul vietii lumesti, bunul Dumnezeu le va trimite un povatuitor si parinte sufletesc, pe staretul Manastirii Sfantul Apostol Andrei din Caria, Cuviosul Pavel. Afland despre taina vietii acestora si dorinta lor de a trai pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos, le va duce in orasul Milassa, le va tunde in monahism si le va gasi un loc linistit unde sa se se stabileasca.

Xenia va zidi in acele locuri o biserica cu hramul Intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan. La ceva timp distanta si alte fecioare vor veni aici, in locul unde Xenia va deveni stareta. Xenia ceru celor doua slujitoare care au insotit-o sa nu spuna nimanui faptul ca, de fapt, ea provenea dintr-o familie instarita. Abia la foarte mult timp dupa moartea si ingroparea Cuvioasei si a uneia dintre maici se afla adevarul despre Xenia. Cea din urma slujitoare nu putu sa isi de sufletul in mainile domnului pana cand nu a destainuit celorlalte maici faptul ca Xenia fugise de viata care ii era promisa pentru a putea deveni mireasa Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Distribuie